Sveits fryser diktator-kontoer

Den sveitsiske regjeringen vil fryse formuene til Tunisias tidligere president Zine al-Abidine Ben Ali og Elfenbenskystens president Laurent Gbagbo, sier den sveitsiske utenriksministeren.

Elfenbenskystens president Laurent Gbagbo og Tunisias tidligere president Zine al-Abidine Ben Ali

Haitis tidligere president Jean-Claude Duvalier (f.v.), Elfenbenskystens president Laurent Gbagbo og Tunisias tidligere president Zine al-Abidine Ben Ali.

Foto: Scanpix

– Regjeringen besluttet i dag å fryse alle konter som finnes i Sveits som tilhører den tidligere tunisiske presidenten og hans omgangskrets, sa Sveits' utenriksminister og fungerende president Micheline Calmy-Rey på en pressekonferanse i dag.

Switzerland Frozen Assets

Micheline Calmy-Rey under pressekonferansen der hun fortalte at Sveits har fryst kontoene til den tidligere tunisiske presidenten, og Elfenbenskystens president Laurent Gbagbo.

Foto: Marcel Bieri / Ap

Tunisias tidligere president flyktet fra Tunisia 14. januar som følge av revolusjonen i landet.

LES: Tunisia får samlingsregjering

Sperret for Gbagbo i tre år

De har også bestemt å fryse alle kontoene som tilhører Elfenbenskystens president Laurent Gbagbo og hans samarbeidspartnere.

Kontoene til Gbagbo vil være sperret i minst tre år, og beslutningen kommer etter både EU og USA har bestemt å sperre den avtroppende presidentens kontoer.

LES: Alt om Elfenbenskysten

Med denne beslutningen ønsker Sveits å hindre sveitsiske finansinstitusjoner å tjene som fristeder for ulovlig tjente penger fra Gbagbo og hans medarbeidere, heter det i uttalelsene fra regjeringen.

Laurent Gbagbo

Laurent Gbagbo

Foto: THIERRY GOUEGNON / Reuters

Det er nødvendig å gjøre dette nå, mener de, for å hindre at penger ble overført til Sveits fra andre europeiske land, etter at EU innførte stans i pengeoverføringer fra Gbagbo og 87 samarbeidspartnere, samt flere kakao- og kaffeselskaper i Elfenbenskysten, skriver nyhetsbyrået AFP.

Elfenbenskysten har kommet i en politisk krise etter at Gbagbo nektet å gi fra seg presidentmakten, til tross for at den uavhengige valgkommisjonen, FN og de fleste land mener at motstanderen Alassane Ouattara vant presidentvalget i desember.

Sveits har også anerkjent Ouattare som valgvinner i Elfenbenskysten.

Baby Doc

Også familien til Haitis tidligere Jean-Claude Duvalier, også kalt Baby Doc, skal ha plassert rundt 4,6 millioner dollar i sveitiske banker.

Stort presseoppbud da Jean-Claude "Baby-Doc" Duvalier ankom Haiti

Stort presseoppbud da Jean-Claude 'Baby-Doc' Duvalier ankom Haiti.

Foto: Ramon Espinosa / AP

LES: «Baby Doc» løslatt etter avhør

LES: Verdens yngste diktator er tilbake

I 2009 skal sveitsiske myndigheter ha vært klar til å utlevere pengene til Duvalier, men Haitiske myndigheter fikk stanset utbetalingene, skriver avisen New York Times.

De argumenterte med at pengene stammet fra de flere hundre millioner dollar som Duvalier skal ha urettmessig tjent og underslått fra den Haitiske regjeringen.

Duvalier styrte Haiti med jernhånd i 15 år fram til han ble styrtet i 1986. Han forlot samme år, men returnerte til landet denne uken.

Mannen beskyldes for å stå bak kidnappinger tortur og drap av tusenvis at politiske motstandere.

Ifølge haitiske myndigheter skal Duvalier og hans familie ha fått med seg over 600 millioner kroner i eksil, penger myndighetene har forsøkt å få tilbakeført uten hell.

LES OGSÅ: 600 millioner på hemmelig konto

SISTE NYTT

Siste nytt

Se Bidens klimamøte: Ber verdenslederne ta grep

USAs president Joe Biden ber verdenssamfunnet ta større grep for å bekjempe klimaendringene. – Vi har virkelig ikke noe valg. Vi må få dette gjort, sier han.