NRK Meny
Normal

SV: Styrkene bør hentes hjem fra Afghanistan

Bård Vegar Solhjell mener nye år med militært engasjement i Afghanistan er uklokt.

Bård Vegar Solhjell

SVs Bård Vegar Solhjell er kritisk til forsvarsministerens signaler om at de norske styrkene trolig vil bli lengre i Afghanistan enn først planlagt.

Foto: Nesvold, Jon Olav / NTB scanpix

Reaksjonen fra SVs medlem i forsvarskomiteen kommer etter at forsvarsminister Ine Eriksen Søreide varslet at norske styrker kan bli værende i Afghanistan også etter 2014.

Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide i Afghanistan

Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide sier at norske styrker trolig blir værende i Afghanistan også etter at ISAF-oppdraget er fullført i 2014.

Foto: Stephen Olsen / Forsvaret / NTB scanpix

– SV mener det er uklokt med nye år med militært engasjement i Afghanistan. Vi bør hente styrkene våre hjem neste år som planlagt, og heller satse på den sivile utviklingsbiten, sier Bård Vegar Solhjell til NRK.

– Det er voldsomt behov for bistand og utvikling til Afghanistan, og den militære deltagelsen i årene som kommer bør i mye større grad i skje i FN-operasjoner, der Norge har gjort altfor lite de siste årene, sier Solhjell.

Blir trolig værende i Afghanistan

Det var etter besøk av norske soldater i Afghanistan at Ine Eriksen Søreide uttalte til NTB at Norge trolig vil bidra i en ny operasjon også etter 2014.

– Norge kommer høyst trolig til å delta i Resolute Support Mission, altså den NATO-operasjonen som skal avløse ISAF. Beslutningen om norsk deltakelse er ikke tatt, og ingen andre land har tatt endelig stilling til sine bidrag, sa Eriksen Søreide til NTB.

Eriksen Søreide presiserer overfor NRK at dette må gjennom behandling i Stortinget.

– Når forsvarsministeren varsler det gjennom mediene, så er det sånn at bordet fanger, sier Solhjell, som mener uttalelsen er uklok.

Rundt 200 norske soldater jobber i dag med opplæring, trening og støtte til politi i byen Mazar-i-Sharif og spesialstyrker i hovedstaden Kabul. Både Norge og andre vestlige land som har engasjert seg i Afghanistan, jobber nå med å meisle ut sin politikk for tiden etter 2014.

– Etter mer enn ti år med militær tilstedeværelse er sikkerhetssituasjonen verre enn på lenge. Det vi i hvert fall kan si er at hvis vi ikke klarer å skape bedre økonomisk og sosial utvikling for mennesker der, vil det være en risikabel fremtid for landet, sier Solhjell.

Hareide spent på begrunnelsen

Hareide ber om unnskyldning

SKEPTISK: KrF-leder Knut Arild Hareide er spent på forsvarsministerens begrunnelse.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

KrF-leder Knut Arild Hareide sier han er skeptisk til lengre militær tilstedeværelse, men vil høre hvordan forsvarsministeren begrunner det før han feller noen dom.

– At Norge skal bidra også etter 2014, er naturlig. Det er en viktig jobb norske styrker gjør. Men nå tyder mye på at deltagelsen blir tyngre og sterkere enn mange av oss hadde trodd. Jeg er pent på hvilke vurderinger forsvarsministeren legger til grunn, uttaler Hareide til NRK.

Han håper Norge legger mer vekt på bistand i Afghanistan.

– Jeg håper det er bistandsdelen vi skal vektlegge fremover. Det blir et viktig virkemiddel for å lykkes, tror Hareide.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt