Hopp til innhold

Aung San Suu Kyis sønner strøket fra Myanmars svarteliste

Sønnene til Aung San Suu Kyi og flere vestlige journalister er blant personene som nå er strøket fra Myanmars svarteliste. Men fortsatt står det 4.000 navn på listen.

Kim Aris

Fredsprisvinner Aung San Suu Kyis yngste sønn Kim Aris er ikke lenger uønsket i Myanmar.

Foto: POOL / Reuters

Torsdag opplyste presidentens kontor i Myanmar at de har strøket navnene på 2.000 personer som har vært bannlyst i landet.

Blant navnene som nå er fjernet fra listen er de to sønnene til Aung San Suu Kyi, Kim og Alexander Aris, BBC-korrespondent Sue Lloyd-Roberts og tidligere FN-ambassadør Madeleine Albright.

Militærregimet i Myanmar ga fra seg deler av makten i fjor, og nåværende president Thein Sein har han satt i gang en rekke reformvennlige tiltak.

Han har satt fri flere hundre politiske fanger, og nå sørget for å kutte kraftig ned på navnelisten over folk som ikke er ønsket i landet.

Bondevik var uønsket

Norske politikere som Kjell Magne Bondevik og Erik Solheim har også figurert på Myanmars svarteliste gjennom årene.

Selv om Bondevik har flere ganger besøkt landet, fant han seg selv nok en gang på svartelisten i mai 2012.

– Vi ble først nektet å komme inn. Svartelisten deres var nemlig ikke oppdatert i tråd med reformene i landet. Men etter at passet mitt hadde vært innom diverse skranker ble vi heldigvis sluppet inn, forteller Bondevik i en pressemelding fra Oslosenteret for fred og menneskerettigheter.

(Artikkelen fortsetter etter bildet)

Kjell Magne Bondevik på gallamiddag

Kjell Magne Bondeviks arbeid for å støtte Aung San Suu Kyi gjorde ham uønsket i Myanmar.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

Solheim på svarteliste

Daværende utviklingsminster Erik Solheim møtte på problemer i passkontrollen da han besøkte landet i 2010, i regi av sin offisielle stilling.

På flyplassen fikk han beskjed om at han ikke fikk slippe inn i landet. UD fikk opplyst av burmesiske myndigheter at Solheim sto på regimets svarteliste.

Teorien var at Solheim var plassert på nei-listen på grunn av sin fortid som Burma-aktivist på 1990-tallet, da han skrev flere kritiske artikler om regimet og om fengslingen av landets folkevalgte leder, Aung San Suu Kyi.

Solheim slapp til slutt inn i landet, men forsinkelsen førte til at hans planlagte tur til Irrawaddy-deltaet, der han skulle se på bistandsarbeidet etter syklonen Nargis, ble kraftig forkortet.

SISTE NYTT

Siste nytt