Hopp til innhold
Urix forklarer

Tapte presidentkampen – vant makten

BEIJING (NRK): Aung San Suu Kyi blir ikke Myanmars neste president. Men med sin tidligere sjåfør i presidentstolen, kan hun ende med større innflytelse enn om hun tok vervet selv.

Htin Kyaw og Aung San Suu Kyi

Htin Kyaw lanseres som Nasjonalligaen for demokratis (NLD) presidentkandidat. Her er han sammen med NLD-leder Aung San Suu Kyi like etter at hun ble løslatt fra husarrest 13. november 2010.

Foto: Soe Zeya TUn / Reuters/NTB Scanpix

Helt siden valgresultatet ble klart i november i fjor, har det pågått et delikat spill på bakrommet i Myanmars hovedstad Naypyitaw:

Bak lukkede dører har NLD og Suu Kyi forhandlet om en avtale med den sittende juntaen, som kunne gjøre at Suu Kyi likevel fikk presidentvervet.

Hestehandel

I så fall måtte landets utgående makthavere gå med på å fjerne eller tilsidesette grunnlovens paragraf 59(f), som forbyr en presidentkandidat å ha nærstående familie med utenlandsk statsborgerskap.

I bytte skal juntaen ha ønsket seg vervene som delstatsminister i blant annet Shan og Rakhine, Myanmars urolige hjørner hvor en lavintensiv borgerkrig fortsatt pågår med etniske militsgrupper.

Ville følt seg sveket

Enkelte av de etniske gruppene ville uten tvil følt seg sveket dersom avtalen ble noe av.

De ville følt seg ofret som bytte i Suu Kyis jakt på taburetter.

Men hele denne hestehandelen har nå strandet.

Htin Kyaw lanseres som Nasjonalligaen for demokratis (NLD) presidentkandidat.

Htin Kyaw lanseres som Nasjonalligaen for demokratis (NLD) presidentkandidat.

Foto: Soe Zeya Tun / Reuters/ntb sCANPIX

Innsetter sjåføren

I en ukes tid nå har det vært klart at Suu Kyi har gitt opp kampen om presidentvervet, og spørsmålet har isteden vært hvem hun ville innsette i sitt sted:

Kunne det bli hennes livlege? Eller kanskje sjåføren?

Det ble sjåføren.

Utdannet ved Oxford

70 år gamle Htin Kyaw ble i dag nominert som én av to visepresidentkandidater av NLD, men kan bli formelt godkjent som president allerede i morgen.

Å omtale ham kun som sjåfør er urettferdig: Htin Kyaw er utdannet ved universitetet i Oxford, og har bakgrunn som en respektert skribent.

Han leder i dag en veldedig organisasjon som bærer navnet til Aung San Suu Kyis mor, og har i mange år vært en av Suu Kyis nærmeste venner og rådgivere.

Men det er ingen tvil om at Suu Kyi vil være «over presidenten», som hun formulerte det da vi traff henne på plenen utenfor villaen hennes i University Avenue i november.

Symbolsk er det selvsagt et nederlag for Suu Kyi å ikke få oppleve å bli sverget inn som president. Men i praksis får Myanmar nå en marionett i presidentvervet som hun har absolutt kontroll over.

Aung San Suu Kyi

Aung San Suu Kyi foreslår sin nære venn, økonomen Htin Kyaw, som ny president i Myanmar.

Foto: © Reuters Staff / Reuters / Reuters/NTB Scanpix

Ikke bundet av hestehandel

Hennes nye regjering vil ikke være bundet av noen hestehandel med juntaen, og trenger ikke gi bort verken ministerposter eller andre politiske innrømmelser.

Så selv om den politiske prisen for presidentembetet tilsynelatende ble høyere enn hun var villig til å betale, står hun nå friere, som landets i praksis politiske overhode.

Nå gjenstår å forme politikken. Verken Suu Kyi eller NLD har til nå røpet særlig om hva slags politisk prosjekt de skal i gang med.

Presidentinnsettelsen er først 30. mars. De har fortsatt noen dager på seg.

SISTE NYTT

Siste nytt

Biden faller på flytrappa

Øyeblikkene som kan felle Biden

Det startet med noen fall, et feil navn her og der, antydninger om dårlig hukommelse. Nå vakler den amerikanske presidenten mer enn noen gang.

Donald Trump, som fortsatt sier han skal få slutt på krigen i Ukraina,

Trump snakket med Zelenskyj – lover å få slutt på krigen

Donald Trump snakket fredag med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj. Trump gjentar at han vil få slutt på krigen i Ukraina.

Demonstranter utenfor det statlige TV-byrået i Dhaka, 19. juli Her står fire mennesker i forgrunnen. En av de holder armene ut, og de bærer kjepper. I bakgrunnen ser en flere demonstranter og røyk.

Opptøyene eskalerer i Bangladesh: Regjeringen innfører portforbud og setter inn militæret

Studentopptøyene i Bangladesh har så langt krevd minst 105 menneskeliv. Fredag stormet demonstrantene et fengsel i hovedstaden Dhaka, og flere statlige nettsider er blitt hacket.