NRK Meny
Normal

Suu Kyi på nett for første gang

For første gang har Burmas Aung San Suu Kyi fått lov av militærregimet til å bruke internett.

Aung San Suu Kyi

Fredsprisvinner Aung San Suu Kyi fikk på fredag ta et etterlengtet steg inn i den digitale alder, med bredbåndstilkobling i huset.

Foto: Soe Zeya Tun / Reuters

Ifølge BBC har den burmesiske Nobels fredsprisvinneren har aldri surfet på nettet.

Under sin siste husarrest, som varte i sju år, var Suu Kyi avskjermet fra omverdenen uten tilgang til verken internett eller telefon.

Les mer:

Vil twitre

Aye Chan Naing, redaktør i DVB

Aye Chan Naing

Foto: MARTIAL TREZZINI / AP

Suu Kyis sikkerhetssjef Win Htein fortalte det franske nyhetsbyrået AFP at opposisjonslederen var «glad» for endelig å ha fått tilgang til internett.

– Hun har gitt uttrykk for at hun ønsker å bruke tjenestene Facebook og Twitter for å få en mer direkte kontakt med unge burmesere, sier Win Htein.

Sjefredaktør for Democratic Voice of Burma, Aye Chan Naing, tror at Suu Kyi kommer til å bruke internett for å få bedre kontakt med omverden.

– Vi må huske at det er veldig få mennesker inne i selve landet som har tilgang til internett, sier Naing.

Statistikk fra FNs internasjonale telekommunikasjonsunion (ITU), viser at kun én av 455 i Burma brukte internett i 2009.

Dårligst pressefrihet i verden

– Hvor viktig Suu Kyis internettilgang blir for demokratibevegelsen, kommer an på hvor fritt hun har lov til å uttrykke seg på nettet, uten at det kommer hevnaksjoner fra regimet, sier Naing.

Daglig leder i Den Norske Burmakomite, Inger Lise Husøy, tror ikke at det vil være farlig for Suu Kyi å være på nett og spre budskapet sitt.

– Selvfølgelig er det alltid er en risiko forbundet med å støtte opposisjonslederen, men det burmesiske folket vet godt at de uansett ikke kan gjøre dette åpenlyst, sier Husøy, som tror folk vil støtte Suu Kyi anonymt på nettet.

Suu Kyis facebookgruppe

Støttegruppa til Suu Kyi har over 300 000 medlemmer. Dersom regimet holder sitt ord, kan tilhengerne snart få kontakt med Aung San Suu Kyi direkte gjennom facebook.

Foto: Skjemdump fra Facebook

I et land hvor man kan straffes med opptil 15 år i fengsel for å dele «skadelige artikler om staten», er det ikke fritt frem for verken befolkningen eller opposisjonslederen til å tale fritt.

Mange burmesiske journalister har tidligere blitt fengslet på grunn av den såkalte internettloven (The Electronic Act).

Les mer: NLD-medlem fengslet for brudd på internettloven

Burma ligger for øvrig på 174. plass på «Reportere uten grenser» sin verstingsliste over land som har innskrenket pressefrihet. Til sammenlikning ligger Norge på delt førsteplass.

Overvåket og sensurert

Aung San Suu Kyi søkte om internettilgang fra en privat leverandør, men søknaden hennes ble overført til et regimestyrt internettfirma, som nå har godkjent søknaden hennes.

Burmas strenge internettlov (The Electronic Act) påbyr alle som ønsker internettilgang om å søke om tillatelse hos regimet. Loven slår hardt ned, med bøter og fengselsstraffer, på enhver som skriver negative ting om militærregimet.

Men selv strenge restriksjoner og konstante strømavbrudd stopper ikke den teknologiske utviklingen i Burma.

– Hvis du går inn på en internettkafé må du vise frem identifikasjon og skrive under på at du ikke skal besøke noen ”ulovlige” sider, forteller Aye Chan Naing.

– Butikkeieren må også ta skjermdump av alle PC-skjermer hvert femte minutt, som de må utlevere til sikkerhetspolitiet.

– Kortvarig frihet

Internettkafe i Burma

Det siste årene har det dukket opp stadig flere internettkafeer i storbyer som Rangoon og Mandalay.

Foto: STR / AFP

Selv om bredbåndstilkoblingen ble installert sist fredag, har Suu Kyi ennå ikke fått vært online.

Assistenten hennes har fortalt BBC at internettsignalene i huset har vært for svake.

På diverse internettforum har flere uttrykt bekymring for at dette bare er et triks fra militærregimets side for å distrahere media fra å skrive om det omstridte valgresultatet og det nye parlamentet.

Husøy tror at dette er en trekk fra regimets side for å gi et mildere inntrykk av seg selv, før det nye parlamentet skal møtes for første gang i slutten av januar.

– Det er fint at hun nå har fått tilgang, så lenge det varer, sier Husøy som regner med at regimet vil innskrenke friheten hennes etter hvert.

– Det er vanskelig å si hvorfor de har gitt henne lov til å bruke internett, men hun må uansett være meget forsiktig med hva hun skriver på nettet, sier Naing som tror at myndighetene bare leter etter enda en unnskyldning på å sperre Aung San Suu Kyi inne igjen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt