NRK Meny
Normal

Susan Sarandon og de unge vil ha Bernie

DES MOINES, IOWA (NRK): – Bernie Sanders er siste sjanse til å få en president som ikke er bundet til storkapitalen, sier Hollywood-stjernen Susan Sarandon til NRK. Denne uka stilte hun opp for sosialistens valgkamp i Iowa.

Susan Sarandon støtter Bernie

FEMINISTIKON: Det kan diskuteres om filmen «Thelma og Louise» har et feministisk budskap. Men i USA oppfattes Susan Sarandon som et feministikon. For Bernie Sanders er det viktig med støtte fra profilerte kvinner.

Foto: Gro Holm

I Norge er Susan Sarandon mest kjent for rollen som Louise i filmen «Thelma og Louise» fra 1991.

Bernie Sanders, Mason City, Iowa

VIL BLI PRESIDENT: Bernie Sanders er for å dele opp de store bankene, vil finansiere helsevesenet over skatteseddelen og vil ha slutt på at storkapitalen styrer store deler av propagandaen i amerikanske valgkamper.

Foto: Gro Holm

Onsdag kveld introduserte hun den selverklærte demokratiske sosialisten Bernie Sanders på et valgkampmøte i Mason City.

– Han ber oss være sin motor i valgkampen. Jeg gir dere Bernie Sanders, sa Sarandon med gråt i stemmen.

Hillary ikke noe alternativ

Hvorfor hun ikke prioriterer å få inn første kvinne i Det hvite hus?

– Det å stemme på noen bare fordi hun er kvinne er fornærmende, sier feministikonet da vi treffer henne i valgkamphovedkvarteret til Sanders.

– Hillary stemte for krigen i Irak. Hun var for sent ute når det gjaldt minstelønn og likekjønnede ekteskap. Hillary venter til ting er akseptert før hun endrer standpunkt, mener Sarandon.

Sarandon i Sanders valkamphovedkvarter

VIKTIG STØTTE: Sarandon i samtale med Bernie Sanders valgkampmedarbeidere i hovedkvarteret i Des Moines, Iowa.

Foto: Gro Holm

Unge velgere kan avgjøre

Iowa er viktig fordi det er den første ut av samtlige delstater i nominasjons- og primærvalgene. I 2008 tapte Hillary Clinton uventet Iowa til Barack Obama, og det vil bli oppfattet som et ekstremt dårlig varsel om hun taper igjen til en kandidat som politisk sett ligger til venstre.

Hillary Clinton i Iowa

VALGKAMP: Hillary Clinton driver valgkamp i Newton, Iowa. Hvis hun taper både Iowa og New Hampshire til Sanders, håper hun å kunne ta igjen i Sør-Carolina og andre stater langer sør i landet. Hun har langt større oppslutning enn Sanders blant afroamerikanere.

Foto: Gro Holm

For øyeblikket leder Hillary med bare 3,4 prosent i Iowa, om en tar snittet av de siste seks seriøse meningsmålingene.

Ifølge en landsomfattende måling foretatt av CNN/ORC i januar, har 74 år gamle Sanders dobbelt så stor oppslutning blant unge velgere under 45 år enn konkurrenten Clinton (68).

Gratis utdanning og helse

– Neste år skulle jeg egentlig begynne på college, men jeg har ikke råd, sier tenåringen Connor Fourdon til NRK.

Connor Fourdon

STEMMER PÅ SANDERS: Connor Fourdon er blant de mange unge amerikanere som verken har foreldre som kan betale for college, eller våger å ta lån for å betale skolepenger.

Foto: Gro Holm

Bernie lover å fjerne studieavgiften på offentlige høyskoler og universiteter. Han vil dessuten doble minstelønna og foreslår skattefinansierte helsetjenester til alle.

Derfor får han Connors stemme.

Fra dør til dør

De unge velgerne utgjør den største gruppen av velgere som ikke møter opp, og oppmøtet er avgjørende for å få til en politisk endring, sier Kira Barker der vi trasker rundt fra dør til dør i et heller fattig nabolag i utkanten av Des Moines.

Kira Barker

JOBBER FOR SANDERS: Kira Barker er servitør og barkeeper. Fra hun var 19 har hun ikke hatt råd til å ha helseforsikring. Hun er stjernen i en YouTube video som lærer velgere hvordan nominasjonsprosessen i Iowa foregår, og går fra dør til dør for å få folk til å stemme på Sanders.

Foto: Gro Holm

For å delta i nominasjonsprosessen må en være på plass senest klokka sju mandag kveld.

– Jeg kommer til å stemme på Hillary, men liker Bernie, sier den eldre, hvithårede Karen McNaney, mens 28-årige Lauren Bensley allerede har bestemt seg for Bernie.

En ung, hjemmeværende mor har ikke bestemt seg og vet egentlig ikke hvordan en stemmer. Men Kira vet.

Ordet sosialist skremmer ikke folk fra min generasjon. Vi ler av det, forstår ikke hvorfor vi skal være redde. Vi ble ikke opplært til det, sier Kira.

Karen McNaney

HEIER PÅ HILLARY: Karen McNaney har sans for Bernie, men kommer til å stemme på Hillary. Det gjør mannen hennes også.

Foto: Will Montague
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt