Normal

Ingen ønske om «godt nytt år» mellom Porosjenko og Putin

Ukrainas president Petro Porosjenko lovet i sin nyttårstale «å beseire den hjerteløse fienden som forsøker å rive landet fra hverandre». Han nevnte ikke sin russiske kollega Vladimir Putin ved navn, men det var ingen tvil om hvem han tenkte på.

Ukrainas president Petro Porosjenko før sin nyttårstale 2014

Ukrainas president Petro Porosjenko valgte å sende sin hilsen til sine landsmenn fra utsiden av St. Michael-klosteret i Kiev. Delen som omhandlet Vladimir Putin var mindre hjertelig.

Foto: Mykola Lazarenko / Ap

– Året vi legger bak oss har vært det vanskeligste som har vært de sju siste tiårene. En hjerteløs fiende har trengt seg inn i våre liv, inn på vårt territorium, inn i vår frihet og vår uavhengighet.

– Men hele landet, gammel som ung, har stått opp for å forsvare fedrelandet. Uten tvil vil vi vinne denne krigen. Sannheten er på vår side, sa Porosjenko i den TV-sendte talen hvor han minnet soldater og sivile «som gav sitt liv for Ukraina».

Flere enn 4700 mennesker er drept siden dragkampen om den østlige regionen startet.

2015 blir like ille

Porosjenko advarte sine landsmenn om å tro at 2015 blir noe enklere enn 2014.

– Likevel tror jeg det vil gå inn i historien som et år som til slutt vil føre oss inn i EU, sa Porosjenko og vet at han skaper mer ufred med den store naboen i øst hver eneste gang han berører temaet, selv om omfattende avtaler med Den europeiske unionen er signert.

Russland benekter fremdeles at de bidrar med hjelp til de prorussiske opprørerne i Øst-Ukraina, hvor deler av fylkene Donetsk og Luhansk fremdeles er under opprørernes kontroll og hvor det tross fredsavtalen fra september pågår harde kamper mellom dem og regjeringshæren.

Porosjenko levnet ingen tvil om hvem han mener er ansvarlig for Ukraina «rives i stykker» og de facto er delt i tre; Vest-Ukraina, Øst-Ukraina og Krim-halvøya, som Russland annekterte i vår.

Den ukrainske presidenten har gjort det klart at Krim – i likhet med Øst-Ukraina – fortsatt er en del av den ukrainske nasjonen og inkludert i fremtidsplanene.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Vladimir Putin i sin nyttårstale 2014

Vladimir Putin hadde Moskvas profil i bakgrunnen under sin tale. Hans kollega i Ukraina var strøket fra årets nyttårshilsen-liste.

Foto: RIA NOVOSTI / Reuters

– Velkommen hjem

Det synet deler ikke hans russiske kollega, Vladimir Putin. I sin nyttårstale gjorde han det helt klart hvor han mener Krim-halvøya hører til. Han ønsket sågar Krim-beboerne velkommen hjem.

– Kjærlighet til hjemlandet er en av de mektigste og mest oppløftende følelsene som finnes. Den kom til fullt uttrykk i den broderlige støtten til folket på Krim og i Sevastopol, da de resolutt bestemte seg for å vende hjem, sa Putin i en tale som ble kringkastet i to omganger, først i de østlige regioner og så en del timer senere i Moskva-regionen like før midnatt.

– Denne hendelsen kommer til å forbli en svært viktig epoke i historien for alltid, understreket Putin.

Den russiske presidenten hadde i år sendt en personlig hilsen til flere av verdens ledere. Men ingen var adressert til presidentpalasset i Kiev, Porosjenko var utelatt fra listen.

Til sin amerikanske kollega Barack Obama skrev Putin at USA og Russland har et felles ansvar for å sikre verdensfreden.

– I 2015 er det 70 år siden USA og Russland i fellesskap nedkjempet Adolf Hitler og Nazi-Tyskland. Denne historiske datoen er en påminnelse om det ansvar Russland og USA har for å fremme fred og internasjonal stabilitet, og for vår unike rolle i arbeidet med å møte globale utfordringer og trusler, het det.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

 Barack Obama spiller golf på juleferie i Mid Pacific Country Club i Kailua, Hawaii

Til forskjell fra Vladimir Putin og Petro Porosjenko kunne Barack Obama unne seg juleferie. Han spilte flere runder golf på Mid Pacific Country Club i Kailua på Hawaii.

Foto: Jacquelyn Martin / Ap

Ikke så smart likevel ...

Obama uttrykte seg noe mer udiplomatisk i sin nyttårsoppsummering med den amerikanske radiokanalen National Public Radio. Der betegnet han Putin som «ikke så smart», riktignok satt i en amerikansk kontekst.

– Hvis man husker tre eller fire måneder tilbake i tid, så var «alle» i Washington overbevist om at president Putin var et geni og at han hadde utmanøvrert oss alle. At han strategisk «bøllet seg frem» for at den russiske makten skulle ekspandere.

– I dag fornemmer jeg at mange – i det minste utenfor Russland – tenker at det Putin gjorde, likevel ikke var så smart, sier Obama, med den russiske økonomien i tankene.

Prisstigningen i Russland er på sitt høyeste nivå siden 2008, matvareprisene alene har steget 15,4 prosent bare i år, den russiske rubelen har falt dramatisk og var 40 prosent svakere målt mot dollar på slutten av året 2014 enn på begynnelsen. Sentralbanken har måtte sprøyte inn kapital i russiske banker og nøkkelbedrifter på grunn av utenlandsk kapitaltørke.

I løpet av første kvartal 2015 ventes den russiske økonomien offisielt å være i tilbakegang.

Obama mener Putin og Russland nå ser konsekvensen for sin oppførsel i Ukraina, slik de vestlige sanksjonene er ment å gjøre.

– Fordelen vi har overfor Russland, er at vi har en dynamisk og vital økonomi og de har det ikke.De er avhengig av oljen. Vi er avhengig av oljen, iPads, filmer – du kan bare liste opp og opp, sa Obama, vel vitende om at den amerikanske økonomien er oppe og står igjen etter finanskrisen.

Putin avlyser ferien

Stå i den russiske økonomien har fått uante konsekvenser.

I forrige uke gav Putin ministre og nøkkelbyråkrater beskjed om at årets juleferie – som skulle ha begynt rundt 7. januar når den russisk-ortodokse kirke har sin julefeiring – er inndratt.

– Regjeringen med dens underliggende organer kan ikke ta seg råd til en slik utvidet ferie, i hvert fall ikke i år, sa Putin.

Juleferie blir det heller ikke på Porosjenko, så det har de i det minste til felles.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt