Supertyfon på vei mot Taiwan

En kraftig tyfon er på vei mot Taiwan. Det kan bli total ødeleggelse, ifølge NRK-meteorolog.

Militæret er satt inn i forberedelser før tyfonen er forventet i Taiwan

SE VIDEO: Innbyggerne på Taiwan forbereder seg på supertyfonen.

Soldater bærer sandsekker til et militært kjøretøy. Sekkene skal legges rundt utsatte hus på Taiwan i et forsøk på å skjerme innbyggerne mot tyfonen de venter på. Lokale myndigheter har satt 30.000 soldater i katastrofeberedskap i påvente av uværet. Super-tyfonen de venter på har en styrke på 5, som er det høyeste styrken.

– Det kan bli total ødeleggelse. Husene på deler av Taiwan tåler lite og samfunnet er ikke bygget for å tåle denne type ekstremvær, det kan få enorme konsekvenser for befolkningen, forteller statsmeteorolog Kristian Gislefoss til NRK.

Laster Twitter-innhold

Beredskap

Uværet lå midt på dagen idag om lag 32 mil øst for Taipei. Ifølge lokale medier ventes tyfonen å ramme Taiwans kyst torsdag kveld lokal tid.

– Tyfonen kan fort skape jordskred. Nedbøren kan i løpet av kort tid komme opp i 900 mm. Vi kan få vindkast på over 280 km/t. Det kan rett og slett bli dramatisk for befolkningen, sier Kristian Gislefoss bekymret.

Ganske rolig i påvente av tyfon i Taiwan

SE VIDEO: Det er stille på øya før uværet treffer.

Omkommet

En mann har allerede mistet livet etter å ha blitt rammet av kraftig høyvann på en strand på landets østkyst, ifølge avisen Apple Daily.

Over 100 flyavganger er enten innstilt eller forsinket fra den internasjonale lufthavnen i Taipei, og mesteparten av togtrafikken er stanset.

I tillegg er over 2000 turister evakuert fra øya Green Island.

Tyfonen har de siste dagene også herjet på Filippinene. Ingen personer er meldt omkommet.

Etter at tyfonen har herjet Taiwan, vil den trolig bevege seg innover det kinesiske fastlandet. Også Ryuku-øyene som tilhører Japan, er i fare for å bli rammet av tyfonen.

Verste på 15 år

Vannet har begynt å trekke seg tilbake fra de flomrammede områdene sentralt og øst i Kina. Minst 181 personer er enten omkommet eller savnet.

Det kraftige regnværet har vart en uke og rammet provinser både i nordøst og sør i landet I nordøst beskrives oversvømmelsene som de verste på 15 år.

kina flom

Vannmassene har gjort det vanskelig å lever hverdagslivet i byen Wuhan i Kina.

Foto: CHINA DAILY / Reuters

En halv million innbyggere er evakuert på grunn av det voldsomme regnværet, som også har rammet jernbanetrafikken hardt. I helgen førte det til at 80.000 passasjerer ble rammet av togstans.

Les også: Over 180 omkom i oversvømmelser i Kina - NRK Urix - Utenriksnyheter og -dokumentarer

Anslagsvis 32 millioner mennesker i 26 provinser er rammet av uværet som har lagt store landområder under vann siden forrige uke.

El Niño

I Wuhan skaper været trøbbel for transport, strøm- og vannforsyninger. Noen innbyggere er fanget i sine hjem. I storbyen Wuhan, som ligger ved elven Yangtze, har det den siste uken falt 574 millimeter regn, noe som er ny rekord, ifølge Kinas meteorologiske institutt.

Les også: Fare for mer regn i flomrammede Kina - NRK Urix - Utenriksnyheter og -dokumentarer

Flom er vanlig i regntiden på sommeren sør i Kina, men i år har nedbøren vært spesielt kraftig.

Kinas visestatsminister Wang Yang advarte i forrige måned mot et voldsomt uvær på grunn av El Niño, et værfenomen som oppstår med to til sju års mellomrom når overflatevannet i deler av Stillehavet blir uvanlig varmt.

SISTE NYTT

Siste nytt