Superhelten Beany stiller til valg

Ingen britisk valgkamp uten rare partier med sære valgprogram. Et parti foreslår for eksempel at alle asylsøkerere får bli så lenge de kan fortelle en god vits.

Captain Beany

Superhelten Captain Beany vil erobre Storbritannia kledd som ei stor tomatbønne.

Foto: ADRIAN DENNIS / Afp

Det er ikke bare Nick Klegg og David Cameron som utfordrer den sittende statsministeren i Storbritannia.

For mens partilederne for de tre største partiene sliter med å få fram forskjellene mellom partiene, trenger andre partier ikke å bruke ord for å vise at de er annerledes.

Superhelt i tomatbønnedrakt

Den oransje superhelten Captain Beany stiller som kandidat for partiet New Millennium Bean Party sør i Wales med slagordet «Ut med Brown, inn med oransje». Kledd i oransje fra topp til tå, og med en flagrende kappe på ryggen representerer han i alle fall noe nytt.

Og den oppblåste bønnekledde politikeren er optimistisk foran valget:

– En annen politisk vind vil komme. Jeg kan lukte det i lufta, sa han til nyhetsbyrået AFP under et valgkampmøte i lokalene til Red Lion pub i Wales.

55 år gamle Captain Beany, som opprinnelig heter Barry Kirk, jobba tidligere som maskinoperatør, men nå bedriver han valgkamp på fulltid kledd som ei diger bønne i tomatsaus.

– Du kan føle valgfeberen, du kan føle den i din bønnesaus, sier den entusiastiske politikeren, som synes det er på høy tid at en superhelt får plass i britisk politikk

– Det er dette superhelter er til for – å kjempe på det godes side mot det onde. La oss få inn litt farge og humoristisk sans, sier han til AFP.

I New Millennium Bean Partys politiske «beanyfesto» foreslås det blant annet å fylle alle hull i asfalten med tyggegummi man finner på gata, samt å dekorere toalettpapiret med ansiktene til korrupte personer..

Men Captain Beany og partiet hans er ikke alene som outsidere. Det har vært få britiske valg i historien uten merkelige og alternative kandidater.

Captain Beany

Captain Beany skiller seg i alle fall fra mengden når han bedriver valgkamp.

Foto: ADRIAN DENNIS / Afp

Ulovlig å stå opp før ni

The Official Monster Raving Loony Party er en annen frisk pust i bristisk politikk. Partiet, som ved årets valg går under navnet Monster Raving Loony William Hill Party, er registrert som politisk parti, og ble stifta i Storbritannia av musikeren David Sutch i 1963.

I partiets manifest står det blant annet at alle som er født med sølvskje i munnen, vil få denne fjerna umiddelbart ved fødselen dersom Monster Raving Loony William Hill Party kommer til makta etter valget. Da skal det også bli ulovlig å stå opp før ni om morgenen.

For å gjøre kvinnefotball mer populært, ønsker partiet at alle spillerne skal bytte skjorte etter kampen – eller enda bedre – hver gang de sparker ballen.

Klovnenese mot finanskrisa

The Official Monster Raving Loony Party har også svar på på hvordan de man kan få ned kriminaliteten og få bukt med de overfulle britiske fengslene. Dersom McDonalds får levere all mat til fengslene, mener de nemlig at kriminaliteten vil halveres i løpet av to år. Man vil også slippe gjengangere i fengslene.

De synes også at alle politikere bør følge Captain Beanys eksempel, og male seg i fargen til partiet de representerer. Selv er partitilhengerne i The Official Monster Raving Loony Party kledd i gult og svart. I manifestet står det i tillegg at det bør bli ulovlig for alle superhelter å bruke makta si til å fremme ondskap.

For å få bukt med den økonomiske krisa, foreslår partiet at alle briter kommer til kjøpesentrene i røde klovneneser og grønn parykk. På den måten blir shopping mye morsommere.

Dette er bare noen av de 98 punktene i det politiske manifestet deres. Les resten her: Official Monster Raving Loony Partys manifest

Alan "Howling Laud" Hope

Det første lederen for Monster Raving Loony William Hill Party, Alan 'Howling Laud' Hope, sanker stemmer før valget.

Foto: ADRIAN DENNIS / Afp

Partiet for sunn fornuft

Et annet parti med en noe spesiell profil er Partiet for sunn fornuft , som sier de ønsker å bruke folkets røst når de formulerer politikken sin. De mener at de derfor er de sanne representantene for Storbritannias befolkning.

Blant de nesten tre hundre partiene i Storbritannia finner vi også partiet True English Poetry party , som er opptatt av at poesi skal gjengis korrekt.

Føydalpartiet er et annet parti. Partiet er lei av at politikere tar penger fra folk, og ønsker å gå tilbake til det føydale systemet i middelalderen. Partiet har kun 19 medlemmer på facebook, det er vel derfor lite sannsynlig at de får gjennomslag for ideene sine.

Dette partiet må ikke forveksles med partiet for de landløse, the Landless Peasant Party , som ønsker å avskaffe store deler av skattesystemet, og som derfor blir mer og mer populære.

Det gjenstår å se hvor stor oppslutning de små partiene får. Uansett kan ingen påstå at det ikke finnes politiske alternativer i Storbritannia.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt