Sunni-ledere stiller krav for å gå inn i ny Irak-regjering

Flere sunnimuslimske ledere i Irak som har stått bak opprøret mot avtroppende statsminister Nuri al-Maliki, sier de vurderer å støtte opp under den nye statsministeren.

Sjeikh Ali Hatem Suleiman

Sjeik Ali Hatem Suleiman leder Dulaimi-stammen som dominerer deler av Anbar-provinsen.

Foto: Stringer/Files / Reuters

Den nye statsministeren Haider al-Abadi står overfor den vanskelige oppgaven med å pasifisere de sunn-muslimske områdene nord og vest i Irak.

Politikken til al-Abadi forgjenger, Nuri al-Maliki, bidro til å drive mange sunni-muslimer i armene på den ekstreme organisasjonen Den islamske stat (IS).

Nuri al-Maliki favoriserte den sjia-muslimske majoriteten i Irak, og presset sunni-muslimer ut av alle maktstillinger.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Nuri al-Maliki og Haidar al-Abadi

Avtroppende og påtroppende statsminister, Nuri al-Maliki (foran til venstre) og Haidar al-Abadi (foran til høyre), da al-Maliki torsdag kunngjorde sin avgang.

Foto: IRAQI PRIME MINISTER'S OFFICE / AFP

Har liste med krav

En talsmann for gruppen av klanledere og religiøse sunniledere sier at de nå vil vurdere å støtte al-Abadi.

Nuri al-Maliki

Statsminister Nuri al-Maliki har vært en splittende figur i de åtte årene han ledet Irak.

Foto: SABAH ARAR / AFP

Talsmannen, Taha Mohammed al-Hamdoon, opplyser at lokale sunniledere i Anbar-provinsen har satt opp en liste med krav som de vil overlevere til Iraks påtroppende statsminister Haider al-Abadi, som er en mer moderat sjia-muslim enn al-Maliki.

Taha Mohammed al-Hamdoon krever blant annet at regjeringsstyrkene og den sjia-muslimske militsen stopper angrepene mot sunni-muslimske områder.

– Det er ikke mulig å forhandle mens det pågår vilkårlig bombing med tønnebomber, sa al-Hamdoon i et telefonintervju med nyhetsbyrået Reuters.

– La bombingen stoppe og sjia-militsen trekke seg tilbake til det finnes en løsning gjennom vise menn i området, fortsatte han.

– Klare til å samarbeide

Talsmannen, Taha Mohammed al-Hamdoon, får følge av en av de mektigst klanlederne blant sunniene i Irak.

Klanlederen Ali Hatem Suleiman sier at han er rede til å samarbeide med den nye statsministeren så lenge Abadi beskytter sunniarabernes rettigheter.

– Hvorvidt vi vil involvere oss i kampen mot Den islamske stat (IS) eller ikke, vil vi vurdere på en senere tidspunkt, sa Suleiman på irakisk TV fredag.

SISTE NYTT

Siste nytt