Sunni-ledere stiller krav for å gå inn i ny Irak-regjering

Flere sunnimuslimske ledere i Irak som har stått bak opprøret mot avtroppende statsminister Nuri al-Maliki, sier de vurderer å støtte opp under den nye statsministeren.

Sjeikh Ali Hatem Suleiman

Sjeik Ali Hatem Suleiman leder Dulaimi-stammen som dominerer deler av Anbar-provinsen.

Foto: Stringer/Files / Reuters

Den nye statsministeren Haider al-Abadi står overfor den vanskelige oppgaven med å pasifisere de sunn-muslimske områdene nord og vest i Irak.

Politikken til al-Abadi forgjenger, Nuri al-Maliki, bidro til å drive mange sunni-muslimer i armene på den ekstreme organisasjonen Den islamske stat (IS).

Nuri al-Maliki favoriserte den sjia-muslimske majoriteten i Irak, og presset sunni-muslimer ut av alle maktstillinger.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Nuri al-Maliki og Haidar al-Abadi

Avtroppende og påtroppende statsminister, Nuri al-Maliki (foran til venstre) og Haidar al-Abadi (foran til høyre), da al-Maliki torsdag kunngjorde sin avgang.

Foto: IRAQI PRIME MINISTER'S OFFICE / AFP

Har liste med krav

En talsmann for gruppen av klanledere og religiøse sunniledere sier at de nå vil vurdere å støtte al-Abadi.

Nuri al-Maliki

Statsminister Nuri al-Maliki har vært en splittende figur i de åtte årene han ledet Irak.

Foto: SABAH ARAR / AFP

Talsmannen, Taha Mohammed al-Hamdoon, opplyser at lokale sunniledere i Anbar-provinsen har satt opp en liste med krav som de vil overlevere til Iraks påtroppende statsminister Haider al-Abadi, som er en mer moderat sjia-muslim enn al-Maliki.

Taha Mohammed al-Hamdoon krever blant annet at regjeringsstyrkene og den sjia-muslimske militsen stopper angrepene mot sunni-muslimske områder.

– Det er ikke mulig å forhandle mens det pågår vilkårlig bombing med tønnebomber, sa al-Hamdoon i et telefonintervju med nyhetsbyrået Reuters.

– La bombingen stoppe og sjia-militsen trekke seg tilbake til det finnes en løsning gjennom vise menn i området, fortsatte han.

– Klare til å samarbeide

Talsmannen, Taha Mohammed al-Hamdoon, får følge av en av de mektigst klanlederne blant sunniene i Irak.

Klanlederen Ali Hatem Suleiman sier at han er rede til å samarbeide med den nye statsministeren så lenge Abadi beskytter sunniarabernes rettigheter.

– Hvorvidt vi vil involvere oss i kampen mot Den islamske stat (IS) eller ikke, vil vi vurdere på en senere tidspunkt, sa Suleiman på irakisk TV fredag.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt