NRK Meny
Normal

Sunde: USA går ikke inn i Syria

WASHINGTON (NRK): USA har ingen planer om å gå inn i Syria militært, sier forsvarssjef Harald Sunde etter møter i Pentagon. Sunde utelukker derimot ikke at FN kan sende en styrke.

Forsvarssjef Harlad Sunde i USA sammen med Martin Dempsey

Forsvarsjef Harald Sunde er i Washington for å møte sin motpart Martin Dempsey.

Foto: Air Force Master Sgt. Chuck Marsh / Pentagon

Anders Tvegård, Washington
Foto: NRK

– Jeg holder alle muligheter åpne for hva verdenssamfunnet kan gjøre i Syria. For det vi ser nå er mennesker som er på flukt fra krigshandlinger, og det er ingenting som er så grusomt som borgerkrig, sier Sunde til NRK.

Frustrert sikkerhetsråd

Sikkerhetsrådet møtes igjen i morgen for å diskutere Syria, og tiden er knapp.

Observatørstyrkens oppdrag går ut mandag og Kofi Annan har meldt fra at han ikke vil fortsette i jobben som spesialutsending for FN og den arabiske liga.

Forsvarssjef Harald Sunde sier nøkkelen til en løsning ligger hos Sikkerhetsrådet.

– Jeg registrerte en frustrasjon, men også vilje til å finne løsninger i Syria, men det er klart at dette er vanskelig, sier Sunde.

Ingen krigsplan på bordet

Det er ventet at FN om kort tid utnevner den erfarne diplomaten Lakhdar Brahimi til å overta Kofi Annans jobb i Syria. Han har tidligere vært spesialutsending i Afghanistan, Irak og Haiti.

Hele observatørstyrkens framtid er usikker, men også hva FN kommer til å gjøre, nå som Kofi Annans fredsplan er erklært død, volden øker og sprer seg i det borgerkrigsherjede landet.

Her i Washington har flere ledende politikere tatt til orde for at USA må gå inn militært for å støtte opprørerne og beskytte sivile.

General Sunde har ikke inntrykk av at det ligger en krigsplan på bordet i Pentagon.

– Vi snakket mye om de mulige scenarioene i Syria, uten at vi konkluderte med det. Det vi var svært enige om er at det er en stor forskjell på hva vi opplevde i Libya og hva vi ser i Syria. Vi begge ser ikke noen militære løsning, og peker på at dette først og fremst er et syrisks problem, sier Sunde, som ikke ble spurt av den amerikanske forsvarssjefen om hva Norge eventuelt kunne bidra med i Syria.

– Det var ikke tema i det hele tatt. Tvert i mot er vi veldig tilbakeholdne med å anbefale en militær intervensjon.

Forsvarssjef Sunde er her i USA på offisielt besøk. Han ble tildelt kommandørmedaljen av "Legion of Merit", som gis personer som har vist fremragende tjeneste og dåd.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt