Hopp til innhold

Sultofrene vil overholde ramadan

Mange av sultofrene på Afrikas Horn sier de vil overholde fasten når ramadan nå starter.

Flyktningene i Somalia får mel fra World Food Programme

Muslimer i verdens største flyktningeleir får mat, men flere av dem akter ikke å spise mens sola er oppe.

Foto: THOMAS MUKOYA / Reuters

Køen utenfor matstatsjonen er lang

Køen utenfor matstasjonen er lang.

Foto: THOMAS MUKOYA / Reuters
Dette barnet får vaksine ved ankomst

Syke trenger ikke å overholde reglene ved ramadan. Dette barnet får vaksine mot meslinger ved ankomst.

Foto: THOMAS MUKOYA / Reuters

Etter flere måneders tørke og påfølgende sultkatastrofe, venter en måned med selvoppofrende faste for muslimer i verdens største flyktningeleir.

– På grunn av hungersnøden har vi gått flere dager uten mat uansett, sier 25-åringen Mohamed Dubow Saman, mens han trøster datteren sin utenfor et telt i Dadaab-leiren.

Faste med belønning

Mandag startet den hellige muslimske måneden verden over, og troende muslimer skal nå avstå fra mat og drikke mellom soloppgang og solnedgang.

Timene med dagslys skal brukes til å reflektere over tålmodighet, åndelighet og underkastelse for Allah, ifølge tradisjonen.

Syke mennesker trenger ikke å overholde reglene. Men de fleste i flyktningeleiren virker som de har tenkt å holde seg unna mat uansett.

– Det var en faste uten belønning. Den fasten vi starter nå, er i det minste inspirert av Gud, sier han til nyhetsbyrået Reuters.

For mye lys om sommeren

Tidspunktet ramadan faller på hvert år varierer ettersom den islamske kalenderen ikke faller sammen med solåret. Når ramadan nå kommer om sommeren, betyr det mer sollys og lenger faste hver dag.

– Det er opp til hvert individ å ta stilling. Det er jo ikke meningen at man skal faste døgnet rundt, og islam tilbyr mange alternativer, sier talsmann Omar Mustafa for Islamiska forbundet i Sverige.

For muslimer i nordeuropeiske land innebærer det dermed visse utfordringer å overholde bestemmelsene når ramadan inntreffer sommerstid.

30 år siden sist

Palestinsk mann leser Koranen

Palestinsk mann leser Koranen i en moské i Gaza by.

Foto: MAHMUD HAMS / Afp

Det er nå rundt 30 år siden Ramadan sist inntraff på høysommeren.

– Inntil videre følger vi sola. Men hvert år starter ramadan elleve dager tidligere enn året før, forklarer han. Om et par år inntreffer fasten dermed når sommernatta er på sitt lyseste.

Spørsmålet er allerede tatt opp til diskusjon i European council for fatwa and research, der europeiske imamer samles, ifølge Mustafa.

– Diskusjonene i Europa pågår om hvordan man sammen skal komme fram til en løsning, sier Mustafa, men så langt finnes det ingen fasit.

En muslimsk mann ber i Kairo

En mann deltok søndag kveld i Tarawih-bønnen, som markerer starten på muslimenes hellige fastemåned ramadan. Mørket har senket seg over Al Azhar-moskeen i Kairo, men i Nord-Europa sammenfaller ramadan med høysommer og lyse netter de neste årene.

Foto: AMR ABDALLAH DALSH / Reuters

Tillot hjelp fra Røde Kors

Røde Kors sendte mandag en stor nødhjelpsforsending til tørkerammede områder i Somalia som er kontrollert av al-Shabaab-militsen.

Al-Shabaab, som skal ha bånd til terrornettverket Al Qaida, har bannlyst de fleste hjelpeorganisasjoner fra å arbeide i områdene som de kontrollerer.

Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC) sier at de delte ut mat til 162.000 mennesker i det sørlige og sentrale Somalia mandag.

– Det er svært vanskelig å komme til, sier ICRC-talskvinne Anna Schaaf. Hennes gruppe skal først ha fått sikkerhetsgarantier fra de forskjellige partene i konflikten i landet.



SISTE NYTT

Siste nytt