Hopp til innhold

Sultestreiker mot norsk selskap

Urbefolkningen på Mindoro i Filippinene har innledet sultestreik mot det norskeide gruveselskapet Intex Resources.

Video nsps_upload_2009_11_17_13_31_58_612.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Klikk på bildet for video: Sultestreik mot norsk selskap.

Intex Resources fikk nylig en såkalt miljøtillatelse til å starte utvinning av nikkel på øya Mindoro.

Regjeringen støtter utenlandske selskap

Til sammen 11.200 hektar jord skal graves opp, og lokalmyndighetene mener 20.000 mennesker blir berørt.

Det er nemlig mellom 100 og 120 millioner tonn nikkel i grunnen under Mangyan-folkets landsbyer på Mindoro.

Prøveboring på Mindoro

Fra prøveboring på Mindoro, arkivbilde.

Foto: Norwatch

På området der nikkelgruven skal ligge befinner det seg også vassdrag som sørger for vanning av 70 prosent av jordbruket i regionen.

25 prester og urfolk fra Mangyanfolket har stasjonert seg utenfor kontorene til miljøverndepartementet i hovedstaden Manilla på Fillippinene. De sier de ikke vil ta til seg mat før planene blir skrinlagt.

– Alle vi som er her, inkludert den katolske kirken, protesterer mot Mindoro Nickel Project . Men på tross av våre protester, blir vi ikke hørt av miljøvernministeren.

Isteden har han valgt å støtte utenlandske selskaper, spesielt Intex Resources, sier pastor Edwin Gariguez, som leder protestene i Manila.

Norsk gigantprosjekt

Den norske finansmannen Jens Ulltveit-Moe er største aksjonær i Intex med drøyt 20 prosent av aksjene. Tidligere Kværner-sjef Kjell Almskog er selskapets styreformann, mens tidligere statssekretær Erlend Grimstad er selskapets direktør.

Selskapet planlegger å grave opp 11.000 hektar jord over de neste 15-20 årene, og prosjektet har en anslått utbyggingskostnad på opp mot 2 milliarder dollar.

Sultestreik også i Roma

Avtale med lokale stammeledere

Avtalaen med lokale stammeledere.

Foto: Peter Svaar / NRK

Intex Resources, som har skiftet selskapsnavn flere ganger de senere årene, fikk i 1999 en omstridt leteavtale med lokale urfolkgrupper på Mindoro. Mange av de som underskrev avtalen, kunne ikke lese og skrive.

Da NRK besøkte øya i 2007, sa flere at de følte seg lurt, og ikke visste hva de hadde satt sine tommeltotter på.

Men mange av menneskene som bor i gruveområdet er sterke motstandere av prosjektet, som de mener truer livsgrunnlaget til Mangyanerne og truer deres livssyn og levesett. For Mangyanerne er jorda hellig, og tilhører forfedrene. Derfor vekker prosjektet sterke følelser.

Også I Roma sultestreiker Mangyan-folk idag under åpningen av FNs konferanse om matsikkerhet.

- Jeg er ungdomsleder og bonde fra Quezon og jeg vil følge mine sambygdinger i sulltestreik så lenge jeg er her i Roma, sier leder bondelagets ungdomsorganisajon Jonjon Sarmiento.

Avviser kritikk

Jens Ulltveit-Moe sier til NRK at selskapet har fulgt retningslinjene for gruveselskap på Filippinene, og har støtte fra den filippinske regjeringen.

Han påpeker at selskapet har satt i gang lokale prosjekter for skole og helsestell, og sier en meningsmåling lokalt viser at det er flertall på øya for å starte gruvedrift.

Motstanderne av prosjektet hevder derimot at selskapet betalte folk penger for å stemme ja til prosjektet, og hevder de har flere vitnemål avlagt under ed som kan bekrefte dette i en fremtidig rettssak.

Også disse påstandene avvises av Ulltveit-Moe, som slår fast at urfolk vil bli tvangsflyttet dersom det er nødvendig for fremdriften i gruveprosjektet.

SISTE NYTT

Siste nytt