NRK Meny
Normal

Sultestreikende asylsøkere svelger barberblader i protest

Hundrevis av asylsøkere sultestreiker i protest mot behandlingen de får av australske myndigheter, som har plassert dem i lukkede asylmottak på øya Manus i Papua Ny-Guinea

Inne på asylmottaket på Manus

PROTESTERER: Bildet, som er datert 13. januar i år, viser et av byggene inne på asylmottaket. Flere hundre av dem som bor her sultestreiker mot forholdene.

Foto: HANDOUT / Reuters

De siste åtte dagene har flere måneders frustrasjon fått sitt utløp på øya Manus i Papua Ny-Guinea.

Flyktninger som har forsøkt å komme seg til Australia, de fleste av dem i båt, blir plassert i lukket asylmottak på Manus for å få asylsøknadene behandlet. Forholdene blir beskrevet som forferdelige, blant annet av Amnesty International, som er en av få organisasjoner som har fått besøke mottaket.

Sultestreiker

Flere hundre menn som er plassert på Manus har i dagevis sultestreiket i protest mot de dårlige levekårene, mangelen på informasjon om egen sak og frykten for å bli flyttet til byen Lorengau.

Flere av dem som bor i leirene sier de frykter for egen sikkerhet og at de har mottatt trusler fra lokalbefolkningen, skriver BBC.

Ifølge The Guardian har også fire menn svelget barberblader i protest mot behandlingen de får. I tillegg er det kommet bilder av personer som har valgt å sy igjen munnen som en protesthandling.

Mann har sydd igjen munnen i protest

SYDD IGJEN: En mann skal ha valgt å sy sammen leppene i protest mot behandlingen asylsøkere får på asylmottaket på Manus.

Foto: HANDOUT / Reuters

I løpet av den drøyt ukelange protesten skal flere menn også ha barrikadert seg i en av bygningene mottaket huser, men mandag gikk opprørspoliti inn på området. Flere skal ha blitt arrestert og satt i isolasjon. Politiet skal også ha lett etter personer med mobiltelefon som har hatt kontakt med mennesker utenfor mottaket.

– Vi er i gang med en fredelig sultestreik, men vaktene forsøker å snu det til et opprør, sier en person til The Guardian.

Sterkt kritisert

Australske myndigheter betaler for driften av asylmottaket på Manus. Flyktningene blir plassert her til de får asylsøknaden sin behandlet, og selv om de skulle få tilbud om opphold er ikke det i Australia, men i Papua Ny-Guinea.

Ordningen er blitt sterkt kritisert av menneskerettighetsorganisasjoner i Australia. Informasjon fra mottaket er vanskelig å verifisere, fordi medier ikke slipper inn, men Amnesty laget etter sitt besøk rapporten med tittelen «Slik knekker du mennesker».

Ifølge organisasjonen brukes det unødvendig lang tid på å behandle asylsøknadene. Overfylte rom, mangel på rent vann, dårlige sanitæranlegg og manglende helsetilbud er bare noen av tingene Amnesty peker på i rapporten fra 2013.

Du kan lese hele Amnestys rapport her (Ekstern lenke)

Til tross for massiv kritikk mener australske myndigheter praksisen er forsvarlig og at det er nødvendig med en tøff linje i innvandringspolitikken for å få kontroll på strømmen av båtflyktninger til Australia.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt