Hopp til innhold

Sultestreiken er slutt – kampen mot korrupsjon fortsetter

Klokken 10.20 lokal indisk tid fikk Anna Hazare servert et glass juice. Omgitt av små barn på scenen, der han sultestreiket på 13. dagen, markerte det avslutningen på hans anti-korrupsjonskampanje - i denne omgang.

Anna Hazare

Anna Hazare var omgitt av barn på scenen i New Delhi da han avsluttet sultestreiken.

Foto: SAJJAD HUSSAIN / Afp

Joar Hoel Larsen
Foto: NRK

Den 74 år gamle Gandhi-beundrerens sultestreik har utløst en folkebevegelse mot korrupsjon i India.

Slutten på Hazares aksjon, er samtidig innledningen på en ny nasjonal bevissthet mot et uvesen som alle indere lider under.

Full seier!

I går kveld ble det klart at Anna Hazares sultestreik var over. Regjeringen ga nok en gang etter for krav fra anti-korrupsjonsaktivisten og hans rådgivere.

Anna Hazare

Anna Hazare får hjelp til å drikke et glass juice.

Foto: ADNAN ABIDI / Reuters

Gårsdagens korrupsjonsdebatt i nasjonalforsamlingen var ment som et prinsipielt møte om veien videre - uten votering, men det kunne ikke Anna Hazare godta.

Dersom han skulle avslutte sultestreiken måtte debatten skje på hans premisser med en avsluttende votering. Etter 12 dagers sultestreik var Anna Hazare blitt svakere.

Regjeringen fryktet konsekvensene dersom den 74-årige aktivisten skulle dø, mens de folkevalgte kranglet om formuleringer og formaliteter.

Som så mange ganger før under denne sultestreiken gikk regjeringen med på Anna Hazares krav.

Tre punkter

Det dreier seg om hvilket mandat en fremtidig anti-korrupsjonsombudsmann - en Lokpal - skal ha i India.

Myndighetene ville, i prinsippet, begrense Lokpal'ens virkeområde, mens Anna Hazare ville gi ombudsmannen et så vidtfavnende mandat som mulig.

I går krevde han at de folkevalgte skulle stemme over - og vedta tre av hans krav, som en del av grunnlaget for den fremtidige loven.

Han vil at lavere funksjonærer og byråkrater skal omfattes av loven, han vil at det skal opprettes lokale ombudsmannskontorer i alle de indiske delstatene, og han vil ha en borgergaranti der det i detalj står skrevet hvordan de folkevalgte skal straffes dersom de blir funnet skyldig i korrupsjon.

Regjeringen har hele tiden vært motstandere av denne utvidelsen, men for å redde Anna Hazares liv - og sine egne politiske skinn - ga de i går kveld sin støtte til Hazares krav.

Antikorrupsjonsaktivister feirer i India

Anna Hazares tilhengere jubler i New Delhi.

Foto: MANAN VATSYAYANA / Afp

En seier for India

Indiske aviser skriver i dag at dette var en seier for India. Hazare har presset frem en anti-korrupsjonslov som er mye sterkere enn det opprinnelige forslaget.

Den enorme oppslutningen om Hazare - som symbol på misnøyen med handlingslammede og selvopptatte politikere - viser at demokratiet lever, står det å lese.

Debatten i nasjonalforsamlingen i går, mener kommentatorene, viste at de folkevalgte klarte å legge partipolitiske hensyn til side og foreta det tverrpolitiske vedtaket som var det beste for India.

Dermed var gårsdagens utfall også en seier for Indias hardt prøvede politikere, i følge dagens aviser. Det var «et stolt øyeblikk for landet» og «et høydepunkt for indisk demokrati», sier debattdeltagere og intervjuobjekter på indisk TV nå på formiddagen.

Anti-korrupsjonskampanje i India

Anit-korrupsjonskampanje i India.

Foto: Joar Hoel Larsen / NRK

Halv seier

Til tross for at han har drevet regjeringen fra skanse til skanse de siste dagene, kalte Anna Hazare gårsdagens seier for «en halv seier».

Korrupsjonen i India lever i beste velgående selv om politikerne er blitt enige om en plattform for videre anti-korrupsjonslovgivning.

I virkeligheten er det nå kampen begynner. I den forstand var barna på scenen et enkelt symbol: Det er deres fremtid det dreier seg om.

SISTE NYTT

Siste nytt