Hopp til innhold

Sudan vil utsette folkeavstemning

I Sudan stiger spenningen foran folkeavstemningen i januar som kan dele landet i to. Nå vil forsvarsministeren at hele avstemningen skal utsettes.

Hosni Mubarak og Abdel Rahim Mohamed Hussein

Det var på møte mellom Egypts president Hosni Mubarak og forsvarsminister Abdel Rahim Mohamed Hussein at den sudanske forsvarsministeren kom med budskapet om utsettelse av folkeavstemningen.

Foto: AMR ABDALLAH DALSH / Reuters

Et klart flertall av befolkningen i sør - der det meste av Sudans oljeforekomster finnes - ventes å stemme for løsrivelse fra innbyggerne i nord.

Men nå sier Sudans forsvarsminister at folkeavstemningen må utsettes.

Det var på en pressekonferanse etter et møte med Egypts president Hosni Mubarak i Kairo i dag at Sudans forsvarsminister, Abdel Rahim Mohamed Hussein, slapp katta ut av sekken med å ta til orde for en utsettelse av folkeavstemningen, som er fastsatt til 9. januar 2011.

- Den bør utsettes inntil det er oppnådd enighet om hvor grensen skal gå mellom Nord- og Sør-Sudan, sa forsvarsminister Abdel Rahim Mohamed.

- Vi bør også avvente hva innbyggerne i den oljerike provinsen Abyie bestemmer seg for i en egen avstemning om de vil tilhøre Nord- eller Sør-Sudan, sa han.

Vil holde landet sammen

Forsvarsministerens uttalelse kommer ikke overraskende.

Sudans president Omar al-Bashir ønsker å holde landet sammen og ser ikke frem til folkeavstemningen, der det er ventet at et klart flertall av den overveiende kristne befolkningen i sør kommer til å stemme for en løsrivelse fra Khartoum og de arabiske muslimske innbyggerne i nord.

Likevel er det under en måned siden al-Bashirs visepresident Ali Osman Taha forsikret under et toppmøte i FN at Sudan kommer til godta resultatet av folkeavstemningen, selv om dette skulle bety at Sudan deles i to land.

Forsikringen kom etter at både USAs president Barack Obama og FNs generalsekretær Ban Ki-moon innstendig hadde bedt partene om å løse uenigheter på fredelig vis.

- Tidspunktet hellig

Tidspunktet for folkeavstemningen er hjemlet i fredsavtalen som ble inngått for fem år siden mellom regjeringen i Khartoum og opprørere i sør, og som - med betydelig norsk megling og medvirkning i forhandlingene - fikk slutt på den mer enn 20 år lange blodige borgerkrigen som hadde krevd over to millioner menneskeliv og drevet hundretusener på hundretusener på flukt.

Salva Kiir

Sør-Sudans president Salva Kiir.

Foto: PETER MARTELL / Afp

Skulle folkeavstemningen nå bli utsatt, frykter presidenten i Sør-Sudan, Salva Kiir, at den ikke vil finne sted i det hele tatt.

- For oss er tidspunktet hellig, sier han.

Salva Kiir dannet den selvstyrte regionens første regjering, etter resultatet i det det første flerpartivalget i Sudan på nesten 24 år som ble holdt i april i år. Han er også førstepresident i den regjeringen til al-Bashir.

Valget var en viktig element i fredprosessen.

Tikkende bombe

Et samlet sikkerhetsråd i FN ønsker også at folkeavstemningen skal holdes som planlagt.

En tung delegasjon med USAs FN-ambassadør Susan Rice i spissen kom i forrige uke tilbake til New York fra et besøk i Sudan.

Rice gav da regjeringen i Khartoum klar beskjed om at folkeavstemningen måtte gjennomføres i tråd med fredsavtalen på en ryddig og oversiktlig måte, og gjentok at resultatet måtte bli respektert.

Men det er spent i Sudan nå.

USAs utenriksminister Hilary Clinton betegner landet som en tikkende bombe - og selve forberedelsene til folkeavstemningen ligger langt bak skjema, både i sør og nord.

SISTE NYTT

Siste nytt