Hopp til innhold

Styrmann: – Forventer kraftig militær aksjon

Tråleren «Marianne av Göteborg» leder an konvoien av fire båter med flere titall aktivister som har satt kursen mot Gaza i et forsøk på å bryte den israelske blokaden.

Herman Reksten om bord på Marianne av Göteborg

Herman Reksten forventer at Israel vil forsøke å stoppe konvoien før de når Gaza også denne gangen.

Foto: Ship to Gaza/handout

Marianne av Göteborg befinner seg nå drøye 150 nautiske mil fra Gaza, nord for Egypt.

– Det er ventet at båtene vil nå fram til Gazastripen i løpet mandagen, forteller Torstein Dahle, leder av Ship to Gaza i Norge.

Den norsk-svenske fisketråleren forlot Sverige i mai, lastet med solpanel. De tre andre båtene har blant annet med seg medisinsk utstyr.

– Men det viktigste er ikke å få fram utstyret, men å få oppmerksomhet rundt situasjonen i Gaza. Og vi ønsker å overrekke fiskere i Gaza tråleren vår når vi ankommer Gaza by, sier Dahle.

Å få overrakt fiskerne i Gaza båten vil ha flere positive sider.

– Å være fisker i Gaza er svært vanskelig, de har svært marginale områder de får fiske i, og båter blir konfiskert. Fare for frakt av våpen brukes som en forklaring, men det ville være galskap å smugle langs den svært overvåkede kysten.

Ved å gi de båten får de både en båt de trenger, men de får også overrakt noe som viser dem at verdenssamfunnet bryr seg og ser dem, sier han.

Herman Reksten om bord på Marianne av Göteborg 2

Herman Reksten om bord på Marianne av Göteborg, på vei mot Gaza.

Foto: Ship to Gaza/handout

– Forventer kraftig militær aksjon

Det er to nordmenn om bord i konvoien.

Herman Reksten er styrmann med erfaring fra Estelle-ekspedisjonen i 2012.

– Da ble vi bordet av uidentifiserte maskerte menn 28 nautiske mil utenfor Gaza, forteller Reksten på telefon fra skuta Marianne av Göteborg.

– Det viste seg å være IDF, og vi ble slept inn i israelsk farvann før vi ble arrestert for ulovlig inntreden i Israel, forteller han videre.

Reksten sier de er klar over den millitære makten de møter.

– Vi forventer en kraftig militær aksjon også nå. Israel har sagt at de ikke ønsker å slippe oss igjennom. Men solidariteten med Gaza er viktigere for oss, forteller han.

Tråleren «Marianne av Göteborg» ved avgang

Folk møtte opp på havnen med palestinske flagg da Marianne av Göteborg forlot Sverige i mai.

Foto: J. Fagerlund / Ship To Gaza/handout

– Forventer ikke å komme i land

– Aksjonen er ikkevolds-basert så det er ikke noe vanskelig å ta over kontrollen av båten, sier Dahle, – men det er jo et brudd på internasjonal sjørett. Det burde bekymre Norges regjering at Israel omtrent får fri adgang til å nærmest kapre fredelige båter i internasjonalt farvann, sier Dahle.

– Om dette skjer mener vi regjeringen må protestere sterkt, sier han videre.

Dette er den tredje aksjonen i sitt slag siden 2008, men ingen av båtene har greid å nå fram til den palestinske enklaven ettersom de er blitt stanset av israelske soldater.

Ifølge Dahle er det 48 menneskerettsaktivister om bord i båtene. Blant dem er Tunisias tidligere president Moncef Marzouki, den første lederen etter folkeopprøret i 2011.

Den andre nordmannen som er om bord i skøyta er Amman Al-Hamdan, Al Jazeera-journalist fra Oslo med palestinsk bakgrunn, og idrettsprofessor og nestleder i Ship to Gaza Norway Gerd von der Lippe er den tredje nordmannen i konvoien.

SISTE NYTT

Siste nytt