Hopp til innhold

Styringsrente-hopp på 6,5 prosent: Skjebnedag for rubelen

Mandag falt rubelen i verdi med nærmere ti prosent i forhold til dollar, og natt ble styringsrenten satt opp til 17 prosent. Nå holder Russland pusten for reaksjonene – men rubelen har allerede passert den ukrainske valutaen på verst i 2014-listen.

Vladimir Putin

OPPMERKSOMHETEN BORT: President Vladimir Putin jobber iherdig med å få oppmerksomheten bort fra vanlige russeres hjemlige problemer i forbindelse med de mange dårlige nyhetene.

Foto: Pavel Golovkin / Ap

Mandag ettermiddag var det tendenser til panikk på det russiske valutamarkedet etterhvert som rubelen stupte i verdi og Russland opplevde det største fallet i løpet av en dag siden det økonomiske kollapset i august 1998.

Rubelen har i løpet av 2014 tapt nesten halvparten av sin verdi i forhold til de ledende valutaene euro og dollar. Det dramatiske fallet i oljeprisen får skylden. Russland får rundt halvparten av inntektene til statskassen fra salg av olje og gass til verdensmarkedet.

Men like viktig er nok de internasjonale sanksjonene mot Russland for landets innblanding i Ukraina. Dette har skapt uro på finansmarkedene, mange russiske bedrifter og forretningsmenn har ført pengene sine ut av Russland. I forrige uke vakte det også oppsikt at det oljeselskapet Rosneft, med den russiske staten som majoritetseier, i forrige uke solgte unna rundt 70 milliarder norske kroner i rubel-obligasjoner, til fordel for dollar.

Dette viser at russisk næringsliv nå er svært bekymret for utviklingen.

Dystre utsikter for 2015

De økonomiske utsiktene for russisk økonomi i 2015 ser også stadig mørkere ut. For noen uker siden graderte den russiske finansministeren ned prognosene.

– En liten vekst kan bli en til nedgang i bruttonasjonalproduktet på knapt to prosent, sa han.

Setter opp styringsrenten til 17 prosent

Nå forventer den russiske sentralbanken en nedgang i økonomien neste år på hele 4,5 prosent. For folk flest er det mest alvorlige nå at prisstigningene allerede merkes på lommeboken. Sentralbanken snakker om en inflasjon på 11,5 prosent neste år, og i en del butikker har prisene på brød i løpet av høsten allerede steget med nærmere 30 prosent.

De svært populære kjøpesentrene til den svenske møbelgiganten Ikea har også måtte delvis stenge i perioder før jul, for å prise om sine produkter. Mange russerne velger nå å investere sine sparepenger i leilighetskjøp. Salget av leiligheter i mange byer, som Moskva og Jekaterinburg og Rostov har gått svært bra i 2014. Nå i desember er det kommet opp store reklameplakater fra entreprenørfirmaet MITS i den russiske hovedstaden som oppfordrer russerne til spare sine rubler på en korrekt måte, altså i fast eiendom.

For mange kan det med det siste døgns renteøkning være for seint, lånene blir rett og slett for dyre for mange. Mandag passerte den russiske valutaen rubelen den ukrainske hryvnjaen på listen over hvilke nasjonale pengeenheter som har falt mest i verdi i løpet av 2014.

Medvedjev beholder sparepengene

Den russiske presidenten Vladimir Putin har de siste ukene stadig oftere overlatt til statsministere og tidligere president Dmitrij Medvedjev for å forklare folk krisen i økonomien.

Den russiske ledelsen har på ingen måte prøvd å bortforklare det som skjer, men mener folk må ha tillitt til at alt blir gjort for å hindre en kollaps i økonomien. Medvedjev sa på russisk TV i slutten av forrige uke at han ikke har tenkt å kvitte seg med sine sparepenger.

De russiske statsfinansene er da også i mye bedre skikk i 2014 enn 1998. Blant annet er utenlandsgjelden for lengst nedbetalt, noe som gir landet mye større handlingsrom til å takle dagens økonomiske situasjon.

Samtidig fortsetter både Putin og Medvedjev, godt støttet av statlig kontrollerte TV-kanaler, å få folks oppmerksomhet bort fra hjemlige problemer. I går fikk Medvedjevs uttalelser om at Ukraina vil tape stort på å innføre visumplikt over for Russland stor oppmerksomhet på russiske TV-kanaler.

Medvedjev mener dette vil skade Ukraina mest fordi det vil skape store vanskeligheter for de hundretusener av ukrainere som arbeider i Russland.