Hopp til innhold

Studie: Færre klager på politifolk som kameraovervåkes

Oppsiktsvekkende studie viser at både politi og mistenkte forandrer oppførselen når betjenter tar i bruk kroppskamera.

Kroppskamera

POLITIOVERVÅKING: Stillbilde fra et kroppskamera til en politibetjent i Chicago i USA som skyter etter en bil.

Foto: HANDOUT / Reuters

– Når folk er bevisst på at de blir filmet vil de forandre oppførselen sin for å unngå å havne i trøbbel. Slik forklarer Dr. Barak Ariel den enorme nedgangen i antallet klager mot politibetjenter etter de tok i bruk kroppskamera.

Ariel ledet forskerne ved University of Cambridge som ville teste hvilke effekt kroppskamera har på politiets arbeid.

De fikk derfor i underkant av 2000 britiske politibetjenter og to amerikanske politidistrikt til å gå med kroppskamera på uniformen i ett år og sammenlignet antallet klager mot betjentene før og etter.

Resultatet i studien var oppsiktsvekkende. Før kameraet var festet til uniformen fikk politiet 1539 klager mot betjentene. Ett år senere var antall klager redusert til 113. Totalt er dette en nedgang på 93 prosent i antall klager mot politibetjenter etter kroppskamera ble tatt i bruk.

USA-POLICE/CHICAGO

Stillbilde fra kroppskameraet til en amerikansk politibetjent i Chicago som setter 18år gamle Paul O' Neal i håndjern etter han ble skutt.

Foto: HANDOUT / Reuters

– Forandrer måten man oppfører seg på

Dr. Barak Ariel mener resultatet er dramatisk. Til BBC sier han at ingen andre enkelte virkemiddel hos politiet har hatt en så stor påvirkning på måten både betjentene og de mistenkte oppfører seg på.

– Betjentene vil tilpasse oppførselen til det som de tror er forventet av dem, og dessuten vil de som kanskje klager uten særlig grunnlag slutte å klage ettersom de vet at videobeviset vil undergrave påstandene deres.

Men også hos kontrollgruppen, hvor ingen av politiet var utstyr med kroppskamera, stupte antallet klager. Dette forklarer Ariel som «smittbar ansvarsfølelse».

Han hevder at forandringen som skjer hos betjener med kroppskamera smitter over til de andre avdelingene hvor det ikke blir brukt, og dermed skaper en kulturforandring i måten man gjør politiarbeid på.

Kamera på politiuniform

Oslo politiet har testet bruken av kroppskamera. Rapporten er sent over til politidirektoratet for vurdering.

Foto: Politiet

Ble presset til å vise video etter politiskyting

Kroppskamera på uniformen er vanlig i flere land, og det har også blitt gjort prøveprosjekt i Norge.

I en SMS til NRK sier fagdirektør i Politidirektoratet, Atle Roll-Matthiesen at kroppskamera kan være et godt verktøy for politiet, men kan ikke si noe om når det blir aktuelt for Norge. De skal først vurdere erfaringen gjort av Oslo politiet.

Cindy Butts i den britiske spesialenheten for politisaker (IPCC) sier til BBC at hun er positiv til bruken av kroppskamera og mener studien påpeker et viktig aspekt ved å filme politibetjenter i aksjon.

– Bruken av kroppskamera gjør at man får se hendelsen fra to perspektiv. Man får se det betjenten ser og man kan undersøke om hendelsen samsvarer med det han eller henne rapporterer i etterkant.

I USA har 800 mennesker blitt drept av amerikansk politi hittil i 2016. 125 av dem var ubevæpnet, ifølge The Guardian. Dette har skapt stor debatt om politiets arbeidsmetoder, noe kroppskamera vil hjelpe å belyse.

Etter massivt press, offentliggjorde Charlotte-politiet to videoer fra skytingen av svarte Keith Lamont Scott (43), som ble skutt og drept av politiet i USA den 20 september.

I dette tilfellet viste videoen fra kroppskamerat at Scott ikke var bevæpnet, slik politiet hadde påstått.

Se den kontroversielle kroppskamera-videoen her:

SISTE NYTT

Siste nytt