Studentleder dømt for demonstrasjoner i Hongkong

19 år gamle Joshua Wong var frontfigur i store demonstrasjoner som lammet deler av Hongkong i 2014. Nå er han dømt for å ha deltatt i en ulovlig forsamling.

Joshua Wong, Nathan Law, Alex Chow

Den 19 år gamle studentlederen Joshua Wong (t.v) og Alex Chow (t.h) ble dømt for å ha deltatt i en ulovlig forsamling. Nathan Law (i midten) ble dømt for å oppfordre andre til å delta.

Foto: BOBBY YIP / Reuters

– Uansett hvilken pris vi må betale vil vi fortsette å kjempe mot myndighetenes undertrykkelse, sa Joshua Wong, ifølge Reuters.

Han risikerer to år i fengsel for å ha tatt del i protestene, som ikke bare utfordret lederne i Hongkong, men også Kommunistpartiets toppledelse i Beijing.

Fri mot kausjon

Sammen med andre studenter klatret han i september 2014 inn på et område som tilhører et regjeringsbygg i Hongkong. Dette utløste massedemonstrasjoner som endte med at politiet brukte tåregass, batonger og pepperspray for å spre folkemengden.

Demokratiforkjempere i Hongkong fortsetter med barrikader

Demokratiforkjemperne i Hongkong utstyrte seg med masker for å stå i mot tåregass og pepperspray.

Foto: PHILIPPE LOPEZ / Afp

Demonstrantenes krav var at Hongkongs befolkning fritt skulle velge sine egne ledere, men aktivister ble fengslet og i desember ble protestleirene fjernet.

Også to andre studentledere – Alex Chow og Nathan Law – ble funnet skyldige i den samme saken. Law ble dømt for å ha oppfordret andre til å delta.

Alle tre er sluppet fri mot kausjon i påvente av straffeutmålingen, som skal være klar 15. august.

– Langvarig kamp

19 år gamle Wong sto i spissen for studentene i de massive protestene som både gikk under navnet «Paraply-bevegelsen» og «Occupy Central».

I 2014 utnevnte TIME ham som en av tenåringene med mest innflytelse, og i 2015 mente bladet Fortune at han var blant de ti mest betydningsfulle lederne i verden.

Joshua Wong er leiar for demonstrantane i Hongkong.

Joshua Wong fikk stor oppmerksomhet fordi han som tenåring ledet studentene i demonstrasjoner mot Hongkong og Beijings ledere.

Foto: TYRONE SIU / Reuters

Wong ble først kjent da han som femtenåring kjempet mot pro-kinesiske skolebøker i Hongkong.

Han har hele tiden hevdet at rettssakene mot ham i kjølvannet av demonstrasjonene er politisk forfølgelse.

– Vi vet at kampen for demokrati kommer til å bli langvarig når vi står overfor det største kommunistiske regimet i verden, sa Wong ifølge Afp.

Amnesty Internationals leder i Hongkong, Mabel Au, uttalte etter domsavgjørelsen at tiltalene var vage og at det kunne virke som en takk-for-sist fra myndighetene.

– Ikke stedet for å løse politiske problem

Dommer June Cheung Tin-ngan erkjente at saken er politisk sensitiv, men sa at domstolen ikke ville la seg påvirke og at den absolutt ikke var stedet for å løse verken politiske eller samfunnsmessige problem.

Hongkong var i britisk besittelse fram til 1997. Da ble byen og resten av territoriet overlevert til Kina, men den styres fortsatt separat fra resten av landet under mottoet «ett land, to systemer».

Det er tidvis stor misnøye med Beijings innblanding i Hongkongs politiske liv, og mange frykter at Hongkongs mer liberale rettigheter er i ferd med å forsvinne.

SISTE NYTT

Siste nytt