Blir første finlandssvenske statsminister på 55 år

Alexander Stubb ble lørdag valgt til ny leder av det finske Samlingspartiet.

Alexander Stubb

Alexander Stubb blir Finlands neste statsminister.

Foto: Geert Vanden Wijngaert / Ap

Jyrki Katainen

Jyrki Katainen takket for seg som partileder på kongressen i Lahtis.

Foto: Lehtikuva, Jussi Nukari / Ap

Alexander Stubb

Alexander Stubb har en annen stil en det som har vært vanlig for finske politikere.

Foto: GEORGES GOBET / AFP
Dermed blir 46-åringen også ny statsminister i Finland. Han etterfølger Jyrki Katainen, som i april i år sa at han ville gå av.

Stubb er i dag Europa- og handelsminister i den finske regjeringen. Han har tidligere vært utenriksminister mellom 2008 og 2011.

Samlingspartiet kan sammenlignes med norske Høyre, og er det største partiet i den femparti-koalisjonen som styrer Finland.

Under dagens ledervalg ved partikongressen i skimetropolen Lahtis fikk Stubb 500,4 stemmer, skriver Yle.

Motkandidaten, sosial- og helseminister Paula Risikko fikk 349 stemmer.

Første på 55 år

Alexander Stubb tilhører den finlandssvenske minoriteten, som utgjør i overkant av fem prosent av befolkningen.

Der første gang siden Karl-August Fagerholm var statsminister i tre perioder mellom 1948 og 1959 at Finland har en finlandssvensk statsminister.

Som politiker har Stubb utmerket seg ved å profilere seg selv mer enn det som har vært vanlig i finsk politikk.

Blant annet har han sagt rett ut at han hadde som ambisjon å bli partileder og statsminister, noe som har vekket oppsikt i Finland.

Valg neste år

Stubb skal lede regjeringen og Samlingspartiet frem mot valget i Finland i april neste år.

I de tre årene mellom 2008 og 2011 etablerte han et nært forhold til Jonas Gahr Støre, som den gang var norsk utenriksminister.

De to var blant annet på joggetur rundt Sognsvann da Stubb var på besøk i Norge.

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt