Strømmer til valglokalene i Egypt

Egyptere strømmet lørdag til valglokalene. Den andre og avgjørende runden av presidentvalget har startet.

Egypt

Velgere står i kø ved et valglokale i Al-Sharqya, 60 kilometer nordøst for Kairo.

Foto: AHMED JADALLAH / Reuters

Valget står mellom Mohammed Mursi fra Det muslimske brorskapet og Ahmed Shafiq, som var statsminister under ekspresident Hosni Mubarak før regimet kollapset i fjor vinter.

I helgen blir det klart hvem av de to som overtar som president etter Mubarak. Det herskende militærrådet har lovet å overlevere makten innen 1. juli.

Shafiq

Ahmed Shafiq var statsminister under ekspresident Hosni Mubarak. Nå er han presidentkandidat.

Foto: AMR ABDALLAH DALSH / Reuters

Lærerassistenten Nagwan Gamal (26) sier hun vil stemme på Mursi, ikke fordi hun er særlig begeistret for den islamistiske kandidaten, men fordi hun ikke vil at Shafiq skal vinne.

– Jeg er redd for Mursi, men jeg er mer redd for Shafiq, sier hun til nyhetsbyrået AFP.

Frykter at Shafiq skal vinne

Men mange egyptere som tok del i fjorårets revolusjon er skeptiske til presidentkandidatene og mange vurdererå boikotte valget.

Eksperter mener Shafiq i langt større grad enn Mursi vil forsvare status quo når det gjelder militærets innflytelse og makt. Andre ser på ham som en nødvendig motmakt mot Det muslimske brorskap og islamistenes innflytelse på egyptisk politikk.

Egypts forfatningsdomstol bestemte torsdag at underhuset i nasjonalforsamlingen må oppløses fordi valget ifølge domstolen hadde vært grunnlovsstridig.

Både islamister og demokratiforkjempere mener dette viser at militærrådet er i ferd med å kuppe makten, men det er uklart om kjennelsen vil få noen direkte følger for utfallet av presidentvalget.

– Nå ender vi opp med en president som ikke har et parlament eller en grunnlov. Dermed må den nye presidenten forholde seg til militærrådet, sier Sigurd Falkenberg Mikkelsen, NRKs Midtøsten-korrespondent i Kairo.

Mursi i tet

Mursi

Mohammed Mursi, presidentkandidat og leder i Det muslimske brorskapet

Foto: ASMAA WAGUIH / Reuters

Det muslimske brorskap var forbudt under Mubarak-regimet, og bevegelsens tilhengere ble trakassert og forfulgt.

Brorskapet har i lang tid forpliktet seg til demokratiske spilleregler, men analytikere peker på at det fortsatt er uklart hvordan gruppen i praksis vil kombinere demokrati med sitt konservative, islamistiske verdigrunnlag.

Mursi fikk støtte fra 24,8 prosent av velgerne i den første runden, mens 23,7 prosent stemte på Shafiq, ifølge valgkommisjonen. Resultatet fra den første runden førte til omfattende demonstrasjoner, først og fremst blant unge og sekulære egyptere.

SISTE NYTT

Siste nytt