Hopp til innhold

Journalister fra Japan strømmer til Algerie

Åtte land mistet flere av sine landsmenn under gisselaksjonen i Algerie. Japan ble hardest rammet. Nå har et titalls japanske journalister ankommet Algerie, i håp om å få fortelle historiene til de drepte.

Massaya Kurosaki

Massaya Kurosaki jobber for nyhetsbyrået Kyodo News og befinner seg nå i Algerie sammen med cirka 30 andre japanske journalister.

Foto: Kristian Elster / NRK

Kristian Elster i Algerie

Av alle landene som mistet sine landsmenn i gisselaksjonen ved anlegget In Amanés i Algerie, mistet Japan flest.

37 utenlandske gisler fra åtte forskjellige land ble drept i terrorangrepet. Ni av de drepte er japanske statsborgere, og én er fortsatt savnet, ifølge japanske myndigheter. 17 japanere var til stede på gassanlegget i ørkenen da terroristene slo til.

Saken har preget nyhetsbildet i Japan. Sjelden har så mange statsborgere blitt drept i utlandet.

– Stor interesse for saken i Japan

Japan ber for ofre for gisselaksjonen i Algerie

En japansk kvinne ber for ofrene for gisselaksjonen i Algerie i JGCs hovedkvarter i Yokohama.

Foto: TORU YAMANAKA / Afp

Etter at algeriske myndigheter åpnet for visum lørdag, har journalister fra hele verden landet i hovedstaden Alger.

Den japanske journalisten Massaya Kurosaki er en av dem. Han er London-korrespondent for nyhetsbyrået Kyodo News og forteller at til sammen 30 journalister fra japanske medier nå befinner seg i Algerie.

– Det er veldig stor interesse for denne saken i Japan, sier Massaya Kurosaki til NRK.no.

Han sier at journalistene ønsker å rapportere om hva som skjedde innenfor portene ved gassanlegget under de kritiske dagene i Algerie. De ønsker også å få svar på hvordan deres landsmenn døde.

Japan er også ett av flere land som har kommet med kraftig kritikk av Algerie etter at de algeriske myndighetene uten forvarsel satte inn hæren i et kraftig angrep mot gisseltakerne.

Artikkelen fortsetter under bildet.

In Amenas

Journalister ønsker reise til gassanlegget In Amenas, men foreløpig har ikke algeriske myndigheter gitt grønt lys.

Foto: SCANPIX / Reuters

Tause myndigheter

Siden gisseltakerne tok kontroll over gassanlegget 16. januar har algeriske myndigheter kommet med svært lite informasjon. Det har vært få pressekonferanser.

Myndighetene har ikke sluppet inn utenlandske journalister før nå, og det er uklart om journalistene får reise til selve gassanlegget før på mandag.

Kurosaki forventer at arbeidsforholdene kan bli vanskelige fordi algeriske myndigheter er veldig strenge med hva de tillater.

Bare på flyplassen har sikkerhetsmyndighetene gjennomført en omfattende kontroll av alle de utenlandske journalistene. Alt av utstyr har gått gjennom røngtenkontroll og kamerautstyret har blitt grundig sjekket.

Også norsk media er godt representert i Algerie.

Alger

Journalister fra hele verden har landet i Alger.

Foto: Kristian Elster / NRK

SISTE NYTT

Siste nytt