NRK Meny
Normal

Strøk 6 milliarder av afghansk gjeld

Gruppen av verdens største kreditor-land slettet i dag Afghanistans gjeld på 1 milliard dollar, eller nesten 6 milliarder kroner.

Politimann følger jenter på skolen i Herat

Mange jenter går igjen på skolen i Afghanistan. Men skoleveien er fortsatt utrygg.

Foto: R. Shirmohammad / Scanpix/AP

Paris-klubben, som består av 19 land som har lånt penger til fattigere land, etterga gjelden fordi Afghanistans president lovet å bruke midlene som skulle gått til nedbetaling av gjeld, til å bekjempe landets store fattigdomsproblem.

Hensyn til de fattigste

I underkant av halvparten av det enorme beløpet ettergis som en del av en avtale Paris-klubben har med Verdensbanken og Det internasjonale pengefondet (IMF) om å gi verdens fattigste land bedre lånebetingelser.

Fortsatt har Afghanistan rundt 1000 milliarder dollar - eller i underkant av 6000 milliarder kroner - i offentlig gjeld.

- Kreditorene i Parisklubben gratulerer Afghanistans med beslutningen om å innføre en omfattende plan for å redusere fattigdom, sier Paris-klubben.

LES OGSÅ: — Kan bli i Afghanistan i 40 år

Bedre i helse og utdanning

Den berømmer afghanerne for å ha stablet på beina "et ambisiøst økonomisk program som skal legge grunnlaget for en bærekraftig økonomisk vekst" - og det i en vanskelig tid for den globale økonomien.

Kreditorene har også lagt vekt på at president Karzais regjering har gjort framskritt når det gjelder reformer i gruvesektoren og i offentlig økonomi, og er mer pålitelig når det gjelder utdanning og helse.

LES OGSÅ:

Protest mot mediesensur

- Afghanistan verst for kvinner

Avtalen med IMF og Verdensbanken innebærer at de fattigste landene får bortimot rentefrie lån hvis de samtidig går med på en nasjonal utviklingsplan som skal redusere fattigdommen, stabilisere økonomien og gjøre det mulig å betjene resten av gjelden.

Hamid Karzai

President Hamid Karzai feirer 'Utdanningens dag' i Kabul 6. mars. Sju ganger flere barn går på skole nå enn under Tailban. Likevel går 42 prosent av barna fortsatt ikke på skolen.

Foto: M. Hossaini / Scanpix/AFP
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt