
USAs sivile sjef i Irak, Paul Bremer, har skrevet deler av avtalen. (Foto: O.Popov)
Det finnes ett omfattende dokument mellom landene som har stabiliseringsstyrker i Sørøst-Irak og den britiske okkupasjonsstyrken.
Ett hemmelig kapittel
Hele dokumentet består av ni deler. Bare én av disse er unndratt offentlighet. Og det er denne delen, de såkalte stridsreglene, ”rules of engagement”, som NRK har fått tilgang til.
Det er disse hemmelige reglene de militære ekspertene NRK har snakket med, er sterkt kritiske til.
En annen av de ni delene er ”nasjonale erklæringer” fra de åtte deltakerlandene i stabiliseringsstyrken i Irak. I den norske erklæringen ligger avtalen som forsvarsministeren viser til når hun sier at Storbritannia og Norge har avtalt at de norske soldatene i Irak ikke skal i kamp. Denne delen av dokumentet er offentlig.
Til beste for irakerne
Her står det at de norske soldatene bare skal bruke makt for å forsvare seg selv og andre stabiliseringsstyrker. Soldatene skal primært utføre følgeoppdrag og oppdrag til beste for befolkningen og infrastrukturen i Irak.

Den internasjonale styrken skal også trene nye irakiske soldater. (Foto: O.Popov, AP)
Denne avtalen, som altså bare gjelder Norge, er på fem korte punkter, og gir et inntrykk av et fredelig, humanitært oppdrag for de norske soldatene.
I ett av punktene i denne avtalen reserverer Norge seg mot fem av stridsreglene. De er hemmelige, og ingen har fått se dem før NRK publiserte stridsreglene mandag.
Ifølge de militære ekspertene som NRK har intervjuet de siste dagene, er det ikke overraskende at Norge har bedt om unntak for de fem reglene. Det de ser som oppsiktsvekkende, er at en rekke andre, langt mer kontroversielle og ”offensive” stridsregler har fått bli stående i sluttdokumentet Norge har undertegnet.

Kristin Krohn Devold bad om unntak - men ikke mange. (Foto: Cornelius Poppe, Scanpix)
Unntak fra "uviktige" regler
Norge følte det altså nødvendig å be om unntak fra fem av reglene. Dette til tross for at Forsvarsdepartementet sier reglene ikke spiller noen rolle, fordi det også er avtalt at nordmenn ikke skal sendes i kamp.
Men resten av stridsreglene – som bl.a. tillater bruk av fordekte operasjoner, utpeking av bombemål og bruk av tåregass og batonger - ble stående.
Reglene gjelder både for Norge og de andre styrkene - som i likhet med nordmennene ikke er okkupanter, men er i Irak med FN-mandat for å skape stabilitet og fred.
De andre deltakerlandene har også bedt om unntak, eller presisert egne tolkinger av stridsreglene. Danmark har gjort dette med sju av reglene, Nederland med åtte av dem.
MER OM DOKUMENTET:
- - - Første del av dokumentet er en felles erklæring mellom okkupasjonsstyrkene i Irak, som er USA og Storbritannia, og deltakerne i den stabiliseringsstyrken som FNs sikkerhetsråd har gitt sin velsignelse til, og som Norge deltar i.
- - - Denne første delen består av 24 seksjoner og handler blant annet om kommandolinjer, hvem som betaler hva, fordeling og distribusjon av mat, drivstoff og vann til styrkene. Det står at alle deltakere skal bære uniformer og våpen. Her er også bestemmelsen som forsvarsminister Kristin Krohn Devold viste til i forbindelse med at myndighetene jakter på NRKs kilde for de såkalte stridsreglene. Deltakerne i Irak-styrken må etterforske alle lekkasjer av graderte dokumenter, i samsvar med de enkelte landenes lover.
- - - Denne delen inneholder også FN-mandatet som la grunnlaget for stabiliseringsstyrken. I sikkerhetsrådets resolusjon nr 1483 står det at styrken skal assistere okkupasjonsmakten i Irak ”for å oppnå stabilitet, sikkerhet, humanitær bistand og hjelp til gjenoppbygging av Irak ved å bidra med personell, utstyr og andre ressurser” og arbeide under okkupasjonsstyrkens felleskommando.
- - - Andre del av dokumentet lister blant annet opp hovedoppgavene til Irak-styrken. Tredje del handler om utgiftsfordeling og logistikk. Del fire tar for seg deltakernes status, der bl.a. alle soldatene i stabiliseringsstyrken blir gitt immunitet i forhold til lovbrudd som måtte begås i Irak. Det betyr at eventuelle lovbrytere i den norske styrken skal dømmes i Norge.
- - - Femte del er stridsreglene, den eneste delen av dokumentet som ikke blir utlevert av Forsvarsdepartementet. Del seks er regler for overføring av sivile fanger mellom de ulike styrkene i Irak. Og den sjuende og siste er de nasjonale erklæringene. Det er bare den norske erklæringen departementet vil gi fra seg.