NRK Meny
Normal

Strid mellom Thompson og Guiliani

Nominasjonskampen foran presidentvalget neste år i USA skyter fart etter sommerferien.

Fred Thompson

Fred Thompson: Den nye Reagan?

Foto: JIM WATSON / AFP

Med den tidligere senator Fred Thompson som ny, offisiell kandidat på republikansk side, går valgkampen inn i en avgjørende fase.

Thompson brøyter seg vei inn i et felt der den tidligere borgermester i New York, Rudi Guiliani, hittil har lagt de øvrige bak seg. Men ikke lenger. Med Thompson som konservativ motpol tegner den republikanske nominasjonen seg til å bli en tvekamp mellom ham og Guiliani.

Clinton i teten

I det demokratiske partiet inntar Hillary Rodham Clinton allerede en relativt klar ledelse. Meningsmålingene viser at hun er respektert, at hun fremstår som en sterk leder og at hun tilskrives den nødvendige erfaring for presidentembetet.

Hillary Clinton deltok i debatten

Hillary Clinton.

Foto: ROBYN BECK / AFP

Men de samme meningsmålinger viser at hun ikke omfattes av kjærlighet blant velgerne. Andelen av arge motstandere rager like høyt som andelen av tilhengere.

Sympatisk Obama

Barack Obama møter den motsatte holdning i velgerskaren. Folk liker ham, han klatrer til topps på sannhetsbarometre, han bryr seg om den vanlige amerikaners problemer og han gjør et sympatisk inntrykk. Men en sterk leder? Nei. Erfaring? Lite. Alt dette ifølge meningsmålingene. Men Obamas potensial blant velgerne overgår Clintons, selv om hun leder de faste målingene. John Edwards, som var kandidat som visepresident for fire år siden, halter litt etter de to fremste.

Thompson og Guiliani

Nominasjonskampen på republikansk side fremstår likevel som den ideologisk mest spennende, og den kan bli nådeløs. Guiliani startet tidlig, og maktet å skaffe seg oppslutning også fra konservative republikanere på et tidspunkt da Thompson ennå var inne i tenkeboksen. Men med Thompson ute av startgropen har den konservative fløy i det republikanske partiet plutselig fått en kandidat som føyer seg etter deres merkesaker: nei til abort, nei til homofile partnerskap og ja til våpensalg. Guiliani står i alle disse saker på motsatt fløy, selv om han forsøker å høvle ned sin liberale profil.

Rudy Giuliani kysser kona Judith

Rudy Giuliani kysser kona Judith.

Foto: TIMOTHY A. CLARY / AFP

Personlig tviler jeg på om de øvrige republikanske kandidatene kan gjøre Thompson og Guiliani rangen stridig når sluttspurten setter inn. Den aldrende John McCain gjør et godt inntrykk i TV-debattene, men jeg tviler på om republikanerne vil nominere en kandidat som, hvis han blir valgt, tiltrer presidentembetet i en alder av 71 år. En fjerde kandidat, Mitt Romney, mangler også både den politiske konsistens og den personlige autoritet som gjør Thompson og Guiliani til frontløpere.

Men både Thompson og Guiliani gjemmer skjeletter i skapet, Guiliani med to skandalepregede ekteskapshavarier bak seg og et problematisk forhold til barna, mens Thompson risikerer at hans motstand mot selvbestemt abort vil bli møtt med en påminnelse om at han i 1991 var betalt lobbyist for en gruppe som støtter abort: Var pengene viktigere enn overbevisningen?

En ny Reagan?

Fred Thompson

Fred Thompson.

Foto: YURI GRIPAS / REUTERS

Thompson fremstiller seg selv som den nye Ronald Reagan, og han besitter noe av den samme scenetekke som Reagan. Men skyggen over den nåværende president henger også over Thompson, fordi han i de fleste saker befinner seg på samme sted som George W. Bush.

Nominasjonsvalgene i USA fortoner seg for meg minst like spennende som selve presidentvalget, fordi spennvidden mellom kandidatene strekker seg videre og bredere enn i selve sluttoppgjøret.

Nominasjonene innebærer overraskelser og politiske oppgjør av ideologisk karakter, mens presidentvalgkampen, tross all sin dramaturgi, virker som en koreografert og forutsigbar forestilling.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt