NRK Meny
Normal

Strengere straff for 23 CIA-agenter

Italia skjerper straffene for de 23 CIA-agentene som i fjor ble dømt for å ha bortført en egyptisk imam fra Italia i 2003.

Hassan Mustafa Osama Nasr

Hassan Mustafa Osama Nasr - kjent som Abu Omar - ble bortført fra Milano i 2003.

Foto: Khaled Desouki / Scanpix/AFP

En italiensk dommer dømte i november 2009 23 amerikanere og to italienere for å ha bortført en muslimsk prest i 2003.

Agentene var tiltalt for å ha bortført Hassan Mustafa Osama Nasr, også kjent som Abu Omar, fra Milano til Egypt der de er beskyldt for å ha torturert ham.

USA nekter utlevering

Rettssaken begynte i juni 2007, og er den første der CIAs såkalte «extraordinary rendition»-program er med.

Tre amerikanere og fem italienere ble frikjent i retten i Milano. De dømte amerikanerne ble alle tiltalt og dømt in absentia - mens de selv oppholdt seg i hjemlandet - fordi USA nekter å utlevere dem.

CIAs sjef i Milano da bortføringen skjedde, Robert Lady, ble dømt til fengsel i åtte år, mens de 22 andre amerikanerne fikk dommer på fem år. De to italienerne ble begge dømt til tre års fengsel.

LES: Fordømmer fangetransporter

Krig mot terror

Italienske anklagere hevdet at Abu Omar ble bortført som ledd i en serie av slike «extraordinary renditions» - altså en pågripelse og ulovlig bortføring av en person fra et land til et annet - som CIA utførte i krigen mot terror. Ingen av personene som ble bortført på denne måten fikk sakene sine prøvd i en rettssak.

Ifølge anklagerne ble Abu Omar bortført midt på dagen fra en gate i Milano i 2003, og flydd først til Tyskland og så til Egypt, der han i årevis ble holdt i fangenskap uten rettssak.

Dommeren i saken, Oscar Magi, frikjente CIAs sjef i Roma, Jeffrey Castelly, med begrunnelsen at han er beskyttet av lover om statshemmeligheter. Det samme var tilfellet med sjefen for Italias militære etterretning, Nicola Pollari, og hans nummer to, Marco Mancini.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt