NRK Meny
Normal

Strammer inn røykeloven i Finland

Finland gjør det forbudt å røyke hvis man har barn i bilen. – Synd at vi ikke har innført det samme i Norge, mener Landsforeningen for hjerte- og lungesyke.

Røyking

RØYKFRITT FINLAND: Helsemyndighetene i Finland har som mål å gjøre landet røykfritt innen 2030.

Foto: Kyrre Lien, Lien, Kyrre / NTB scanpix

I dag har Finland innført nye, strengere røykelover. Det er nå:

  • forbudt med smakstilsetninger som mentol i tobakk
  • forbudt å røyke i bilen hvis man har med barn under 15 år
  • e-sigaretter får samme status som vanlige sigaretter, og det blir forbudt å nyte en e-sigarett på steder der vanlig røyk er forbudt
  • røykpakkene får nye advarsler, med skremmebilder av tobakkskader

Riktignok er ikke alle forbudene like «forbudte». Man risikerer foreløpig ikke noen straff dersom man røyker med barn i bilen, melder den finske kringkasteren YLE.

Innstrammingene er del av EUs tobakksdirektiv. Målet til finske myndigheter er å gjøre landet røykfritt innen 2030.

LHL: – Norge var en gang i front

Frode Jahren

GENERALSEKRETÆR: Frode Jahren i Landsforeningen for hjerte- og lungesyke.

Foto: Christopher Olssøn / LHL

Også i England er det nå forbudt å røyke med barn i bilen. Fra og med 1. oktober 2015 vanker det en bot på 50 pund dersom man røyker i bilen med passasjerer under 18 år.

– Dette er et veldig godt og naturlig tiltak, når vi vet hvor skadelig passiv røyking er. Det er enkelt å håndheve og kontrollere også, sier Frode Jahren, generalsekretær i Landsforeningen for hjerte- og lungesyke (LHL)

Helseminister Bent Høie (H) har derimot ingen planer om å konkret forby røyking med barn i bilen.

– Vi har ikke planer om å ytterligere stramme inn reguleringene på røyking. Allerede i 2013 ble det lovfestet at barn har krav på et røykfritt miljø. Regjeringen foreslo før sommeren en lovendring om at røykeforbudet skal omfatte e-sigaretter, og borettslag kan allerede i dag vedtektsfeste at det er forbudt å røyke på balkonger i visse tidspunkter, skriver Høie i en uttalelse til NRK.

I likhet med Finland vil også Norge gjennomføre EUs tobakksdirektiv, og helseminister Høie har i tillegg foreslått standardiserte røykpakker og snusbokser. Forslaget fra helsedepartementet venter på å bli behandlet i stortinget.

Frode Jahren i LHL er glad for forslaget om røykpakkene, men mener Norge likevel henger etter:

– Norge var jo en gang i front i kampen mot tobakksskader. Det er vi ikke lenger, og vi bruker lenger tid enn Finland. Det synes jeg er synd, sier Jahren.

Høie tobakktiltak

HELSEMINISTER: Bent Høie (H) med de foreslåtte standardboksene for snus.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Kan bli forbudt å røyke på balkongen

I Finland står også et annet omstridt forslag på trappene: borettslag skal kunne søke kommunen om å forby røyking på balkonger eller altaner.

Håpløst, mener enkelte:

– Det er for mye av denne «barnevaktstat»-mentaliteten, sier Marko, som bor i et borettslag i Helsinki der det har vært diskusjoner om røykeforbud, til Yle.

– Ubehagelig og skadelig

I Norge kan altså borettslag vedta at det ikke er lov å røyke på altanen på visse tidspunkt. Frode Jahren i LHL skulle gjerne sett en enda strengere ordning i Norge:

– Jeg synes Finland har landa på en fornuftig avveining. At det ikke er staten som bestemmer, men noe beboerne i fellesskap kan bestemme. Det er jo ikke tvil om at har du altaner inntil hverandre og det blir røyka på den ene, så merkes det på den andre. Det ene er at det er ubehagelig, det andre er at det er skadelig, sier Jahren.

Nye standardiserte tobakkspakker

FORSLAG I NORGE: Regjeringen foreslår nøytrale, standardiserte røykpakker og snusbokser. De skal være mørkegrønne og reklamefri. – Vi har valgt en farge som er den minst attraktive som finnes, sa Høie da forslaget ble presentert i februar. Regjeringen vil ikke innføre flere innstramminger i røykeloven nå, opplyser departementet til NRK.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt