Streng mediesensur i Thailand

Thailandsk radio og fjernsyn har fått ordre om å stoppe vanlige sendinger og bare sende program som er godkjente av militæret. Kuppmakerne vil også stenge sosiale medier.

Innført portforbud mellom klokken 22 og klokken 5

Kuppet ble kunngjort rett etter at opposisjonsleder Suthep Thaugsuban ble ført bort av regjeringssoldater fra et møtesenter der det foregikk politiske samtaler.

Foto: CHAIWAT SUBPRASOM / Reuters/NTB Scanpix

Sensuren gjelder alle TV- og radiokanalene i landet og blir innført etter at militæret tok over makta i et kupp torsdag. Ifølge militæret er formålet å sikre at folket får nøyaktige nyheter.

Militæret sier også at det vil blokkere bruken av sosiale medier i landet. Grunnen skal være at de nye makthaverne er misfornøyd med kritikken som har kommet mot dem på Facebook, Twitter og andre sosiale medier.

Samtidig er det flere ubekreftede meldinger om at hæren tar sikte på å stenge hele eller deler av Internett i Thailand, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Innført portforbud over hele landet

Bjørn Bergersen, nordmann som er bosatt i Bangkok, sier at ryktene går om at nettet kommer til å bli stengt i løpet av kort tid.

– Foreløpig har vi tilgang til nett, men flere bloggere og noen i lokalbefolkningen sier at nettsensuren er rett rundt hjørnet, sier Bergersen til NRK.

Alle ministrene i regjeringen har fått ordre om å melde seg for militæret. Det er innført portforbud mellom klokken 22 og klokken 5. De internasjonale flyplassene i Bangkok fungerer inntil videre som normalt.

TOPSHOTS-THAILAND-POLITICS-PROTEST-COUP

Striden står mellom tilhengere og motstandere av Thaksin Shinawatra, som var statsminister fra 2001 til han ble avsatt i et kupp og flyktet i eksil i 2006. Her feirer motstandere av regjeringen kuppet.

Foto: CHRISTOPHE ARCHAMBAULT / Afp/NTB Scanpix

– Alle TV-kanalene har gått i svart

Da NRK snakket med Bergersen klokken 22 lokal tid (klokken 17 norsk tid), hadde han tilgang til nettsteder som Wikipedia, Youtube og Facebook.

– Det er en ganske streng nettsensur fra før av, og jeg håper ikke nettet blir stengt. Alle TV-kanalene har gått i svart. Det er forunderlig med mediesensuren, og jeg lurer på hva som er planen med alle disse begrensningene, sier han.

Ifølge AFP skal hæren ha innkalt landets nettleverandører til et møte onsdag. Under møtet skal militære ledere ha gitt ordre om at leverandørene skal sperre tilgangen til enhver nettside som kan true fred og orden i Thailand.

– Hæren frykter sosiale medier mer enn TV og radio, sier Paul Chambers, forsker ved institutt for sørøstasiatisk studier ved universitetet i Chiang Mai.

Thailands grunnlov satt til side

– Alle radio- og TV-stasjoner, satellitt og kabel, må stoppe vanlige program og sende innhold fra hæren til de får beskjed om noe annet, sa en talsmann for hæren, Winthai Suvaree, i en TV-sendt kunngjøring torsdag kveld.

Winthai Suvaree opplyste at forsvarssjef Prayuth Chan-ocha vil stå i spissen for det militære rådet som nå leder landet.

Selv om grunnloven blir satt til side, vil det øverste kammeret i nasjonalforsamlingen og alle landets domstoler fortsette å fungere, framholder talsmannen.

Thailands hærsjef kunngjører militærkupp

SE VIDEO: Militæret i Thailand innfører portforbud i hele landet fra klokka 22 om kvelden til 05 om morgenen, opplyser en talsmann for hæren.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt