Strekker seg mot Månen

Til høsten tar Kina et nytt steg i forberedelsene til å lande på Månen. Ikke siden 1972 har det vært mennesker på vår eneste naturlige satellitt.

Kina og romfart

En kinesisk kvinne ser på en modell av en Dongfang-sateliltt.

Foto: ELIZABETH DALZIEL / AP

I løpet av siste halvdel av 2007 skal kineserne skyte opp en sonde som skal gå i bane rundt Månen, melder den statlige kinesiske romfartsorganisasjonen CNSA, ifølge nyhetsbyrået Xinhua.

Skal lande innen 2012

Dersom sonden "Chang'e I" lykkes i å komme seg i bane, er neste

 

 

mål å få en annen sonde til å lande. Deretter skal de forsøke å sende opp en robot som skal hente prøver fra Månen tilbake til Jorden.

Dette er Kinas tredje ledd i romprogrammet, etter først å ha fått satellitter i rommet og deretter en person i bane rundt Jorden.

Neste steg er altså å lande på Månen, som skal skje innen 2012.

I 2003 ble Kina den tredje nasjonen i verden, etter USA og Russland, til å sende en person ut i bane rundt Jorden - en taikonaut, som kineserne kaller sine astronauter.

Skjøt ned satellitt

I oktober 2005 sendte de to taikonauter ut i rommet, og innen 2008 skal de foreta en romvandring.

De utvikler også en ny type oppskytningsraketter som skal forurense mindre, koste mindre, men samtidig gi mer skyvekraft og vare lenger.

Men Kina gjør ikke bare prisverdige framskritt i rommet. I januar fikk de kritiske søkelys rettet mot seg da de ødela en gammel satellitt ved å skyte den ned fra Jorden.

Se disse historiske videoene:

Apollo 11 lander på månen

Apollo 11 lander på månen

SISTE NYTT

Siste nytt