Storstreik og aksjoner ventet i 23 europeiske land

Over hele Europa er det varslet streiker og aksjoner onsdag. I Portugal, Spania, Italia og Hellas oppfordrer fagbevegelsen til generalstreik.

Det er varslet storstreik mot økonomiske kutt i 23 europeiske land. Her fra Madrid, der politiet arresterer demonstranter. Store folkemengder gått ut i gatene, butikker blir stengt, og politiske slagord skrives åpenlyst med sprayboks på Madrids vegger.

Det er varslet storstreik mot økonomiske kutt i 23 europeiske land. Her fra Madrid, der politiet arresterer demonstranter. Store folkemengder gått ut i gatene, butikker blir stengt, og politiske slagord skrives åpenlyst med sprayboks på Madrids vegger.

Rui Ribeiro

Rui Ribeiro er kommuneansatt i Lisboa.

Foto: EBU

– Det er kutt og kutt og enda flere kutt. Det er alltid de samme som får lide. Vi arbeidere skapte ikke krisen. Tvert imot, vi jobber og blir alltid straffet, sier portugisiske Rui Ribeiro som er kommuneansatt og som vil streike i dag.

Om lag 40 organisasjoner i 23 forskjellige land står bak dagens protester. I tillegg til Portugal er det aksjoner i Spania, Hellas og Italia.

Også i Belgia, Tyskland, Frankrike Storbritannia og i noen østlige europeiske land er det ventet aksjoner når fagforeningen kaller til en «Europeisk dag for handling og solidaritet».

– Jeg frykter en eksplosjon før eller siden. Folk er så skuffet, hva som helst kan snart skje nå. Det sier Emilia Málaga i den spanske fagforeningen UGT til NRK.

Ventet tusenvis i gatene

I Spania er det snart fem millioner arbeidsledige og det er ventet at streikene blir svært omfattende. Blant annet blir metroen i Madrid stanset. Flere enn 600 spanske og portugisiske flyavganger innstilt allerede, og skoler og offentlige kontorer blir trolig stengt i mange land.

Det ventet at tusenvis vil ta til gatene i store protester og dette vil trolig merkes over store deler av Europa i dag.

I Hellas begynner de første demonstrasjonene klokka 13 .

Greske fagforeninger mener de er spilt helt ut over sidelinjen. Greske lønninger er kuttet med opptil femti prosent og fagforeningene mener de ikke tas med på forhandlinger og de mener de stadig dikteres nye kutt.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Demonstranter brenner dekk i Barcelona

Demonstranter i Barcelona.

Foto: Manu Fernandez / Ap

I flere spanske byer har demonstranter vært ute i hele natt. I Barcelona brente de bildekk utenfor et engrosmarked, mens flere hundre protesterte ute i gatene i Madrid.

På morgenkvisten ble det rapportert om 15 skadde og 42 arresterte i den spanske hovedstaden.

I Malaga ble sammenstøt mellom streikevakter og politi da de streikende forsøkte å stanse en lastebil som skulle kjøre ut varer.

Full stans i Portugal

I Portugal har så mange som opptil 90 prosent av sykehusansatte tatt del i aksjonene. Søppeltømmerne i Lisboa streiker, metroen står og fergene som vanligvis bringer passasjerer over elva Tejo har minimalt med avganger.

– Målet med dagens aksjoner er å kreve et svar på alle problemene portugiserne står overfor. Noe av det vi krever er en politisk forandring, sier generalsekretær Armenio Carlos i CGTP, en sammenslutning av de store fagforeningene i landet.

CGTP arrangerer demonstrasjoner i minst 40 byer i Portugal.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Streikevakter Lisboa

Streikevakter utenfor et skipsverft i Lisboa.

Foto: JOSE MANUEL RIBEIRO / Reuters

Norske fagforeninger støtter aksjonene

Ellen Stensrud

Ellen Stensrud

Foto: Landsorganisasjonen

Den internasjonale sammenslutningen av fagforeninger i Europa støtter streikene. Det gjør også LO.

– Både Norge og hele Norden støtter dette fordi vi se at våre søsterorganisasjoner er hardere utsatt enn noen gang og at krisen nå nesten er verre enn det vi så på 30-tallet, sier hovedkasserer Ellen Stensrud.

Hun sier at arbeidere har fått redusert både lønn, pensjonsytelser, sykelønn og trygd og at det nå går mot sosial nød i store deler av Europa.

– Nå er det ikke mer å gå på, nå er desperasjonen så stor og det er ikke mange andre måter å få vist sin holdning på, sier Stensrud.

Her er det tillyst demonstrasjoner:

  • kl 1030 Roma
  • kl 1100 Bryssel
  • kl 1300 Aten
  • kl 1630 Lisboa
  • kl 1700 Porto
  • kl 1930 Madrid

SISTE NYTT

Siste nytt

Britene hedrer prins Philip

Kanoner over hele Storbritannia blir avfyrt lørdag i en hyllest til avdøde prins Philip. Koronarestriksjoner gjør at bare 30 personer får være med i bisettelsen.

Vulkanutbrudd på karibiske St. Vincent – 16.000 bedt om å evakuere

En vulkan på øya St. Vincent i Karibia har sitt første utbrudd på 40 år. Utbruddet startet fredag.