NRK Meny
Normal

Streiken rammer statsbesøk

Halvparten av de ansatte i Utenriksdepartementet ble i dag tatt ut i streik, det rammer statsbesøket til USAs utenriksminister Hillary Clinton og nobelprisvinner Aung San Suu Kyi.

Aung San Suu Kyi og Hillary Clinton kommer begge til Oslo

Både demokratiforkjemper Aung San Suu Kyi og USAs utenriksminister kan bli rammet av streiken i offentlig sektor.

Foto: NTB/Scanpix

– Vi må gjøre noen justeringer når det gjelder Clinton-besøket, sier kommunikasjonssjef, Ragnhild Imerslund til NRK.no.

Hvilke justeringer er det snakk om?

– Hennes møteprogram vil gå som planlagt, men vi må endre på noen detaljer.

Suu Kyi rammes

I dag ble 400 ansatte i Utenriksdepartementet tatt ut i streik, det er halvparten av de ansatte i Oslo, og det vil gå ut over noen.

UD-ansatte gikk i dag ut i streik

Flere hundre UD-ansatte gikk i dag ut i streik.

Foto: Hans Erik Weiby / NRK

– Så lenge streiken pågår vil Utenriksdepartementets arbeid bli svekket og planlagte besøk rammet, understreker Imerslund, som er mer bekymret for Suu Kyis besøk enn fredagens USA-besøk.

– Clintons besøk var såpass godt planlagt at vi har kontroll, verre er det med fremtidige besøk. De vil bli hardere rammet, men det er vanskelig å si noe om fremtiden eller hvor lenge denne streiken vil vare.

Det har derimot LO-leder Roar Flåthen en formening om. Han advarer mot en langvarig streik.

– Denne streiken kunne vært unngått. Men nå er vi i streik, og hvis staten ikke bidrar med mer penger, skal jeg love deg at vi kommer til å streike lenge: Da står vi foran en langvarig konflikt, sier Flåthen til VG.

Første på 24 år

Og varer den i to uker til vil nobelprisvinner Aung San Suu Kyis besøk bli sterkt redusert.

Opposisjonspolitikeren fra Myanmar, som i går var på sin første utenlandstur på 24 år, skal etter planen komme til Oslo fredag den 15. juni.

Der skal hun holde sitt Nobelforedrag i Oslo Rådhus på lørdag, før hun tar en dagstur til Bergen for å takke for Raftoprisen hun mottok i 1990.

Men dersom Flåthen får rett og det blir en langvarig arbeidskonflikt, kan mange av møtene mellom Suu Kyi og norske myndigheter bli skrinlagt, og hennes årelange ønske om politiske samtaler i Norge går dermed i vasken.

I går ble det også kjent at politiet i Tromsø fikk avslag på sin dispensasjonssøknad når den amerikanske utenriksministeren kommer til byen på fredag kveld. Men Tromsø-besøket vil gå som planlagt, får NRK opplyst.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt