Strauss-Kahn kunne spise og drikke for 5 millioner, uten at noen sjekket

Dominique Strauss-Kahn reiste med hele sin familie verden rundt på første klasse for å be IMF-landene kutte og snu hver eneste krone.

Dominique Strauss-Kahn

Dominique Strauss-Kahn tjente mer penger enn den amerikanske presidenten.

Foto: EMMANUEL DUNAND / Afp

Den tidligere IMF-sjefen levde et liv i luksus, og har tidligere fått mye kritikk i franske medier for sitt pengeforbruk. Der har det lenge vært en kjent politisk hemmelighet har Strauss-Kahn hadde to store svakheter; penger og kvinner.

Nå er de luksuriøse suitene på verdens flotteste hoteller byttet ut med liten celle på Rikers Island utenfor New York. Etter at han ble arrestert anklaget for overfall og voldtektsforsøk på en stuepike i forrige uke.

Skattefrie millioner

Strauss-Kahn fikk 400.000 dollar skattefritt i året, noe som tilsvarer litt over 2,2 millioner kroner. I tillegg kunne han hver måned bruke rundt 80 000 dollar, eller rundt 5 millioner kroner i året, til representasjon, som ikke krevde bilag, skriver CNN, som har gransket IMF-sjefens ansettelsesforhold til bankenes bank.

I kontrakten har også Strauss-Kahn en klausul om at hele familien reiser gratis på 1. klasse i forbindelse med hans reiser. I tillegg er selvfølgelig alle hotellkostnader dekket for han og kona, journalisten Anne Sinclair.

Ifølge CNN skal mange i IMF stilt seg hoderystende til avtalen. Ikke minst i forhold til de strenge krav organisasjonen pålegger sine medlemsland som de låner penger til.

Til sammenligning så tjener USAs president Barack Obama 400.000 dollar årlig, som han må skatte av.

Fengselsøya Rikers Island i East River, New York

Fengselsøya Rikers Island i East River, New York er Strauss-Kahn nye hjem.

Foto: Julia Robertson / Ap

– Ikke bare betaler skattebetalere i IMF-lånelandene denne lønna, de må også betale for de strenge kravene som IMF pålegger dem. Noe som stort sett går ut over vanlige arbeidstakere, sier Peter Chowla i Bretton Woods-prosjektet, som Er et nettverk av britiske organisasjoner som overvåker Verdensbanken og IMF med et kritisk blikk.

Gode skussmål

Strauss-Kahn er kjent for å være en sylskarp politisk strateg som kunne blitt Frankrikes neste president, og som allerede hadde fått ros for å ha gjort IMF relevant igjen som en internasjonal finansinstitusjon etter årtier med kritikk.

Det regnes for å være delvis Strauss-Kahns fortjeneste at Hellas foreløpig er reddet fra konkurs ved hjelp av den enorme redningspakken til EU, Den europeiske sentralbanken (ECB) og IMF.

Under Strauss-Kahns ledelse var IMF langt mer villig enn de to andre til å finne en akseptabel løsning for Hellas.

I Hellas er det derfor bekymring både i regjeringen og i pressen for at grekerne mister mannen de oppfatter som en nær alliert.

I den tredje verden er det tilfredshet med at han som sosialistisk politiker har bidratt til å legge om den beryktede finansinstitusjonens kurs.

Siden han ble sjef i 2007 er IMF gått fra et fokus på privatisering og beinharde nedskjæringer som løsning for kriserammede land til å være langt mer åpen for å unngå de sosiale problemene som innstramminger fører med seg.

Hvem tar over?

Da Dominique Strauss-Kahn i natt kunngjorde at han trekker seg fra ledervervet i IMF, Startet diskusjonene om hvem som skulle overta ledervervet i organisasjonen.

En diskusjon som uansett var annonsert siden det var ventet at han ville stilt opp som sosialistpartiets kandidat ved det franske presidentvalget neste år.

Derfor har det allerede vært duket for en diskusjon om IMF fortsatt skulle ledes av en europeer, slik tradisjonen tilsier, eller om framvoksende økonomier i Asia eller Latin-Amerika nå burde få sjefen, ikke minst fordi de har greid seg langt bedre gjennom finanskrisen og for lengst har gjenopptatt sin kraftige vekst.

Kandidater til å overt etter Strauss-Kahn i IMF

Flere blir nevnt som mulige kandidater til å overta etter Strauss-Kahn. Blant annet fra venstre: Den indiske statsministerens økonomiske rådgiver, Montek Singh Ahluwlia, tidl finansminister i Tyrkia, Kemal Dervis, den franske finansministeren Christine Legarde eller tidl sjef for den tyske sentralbanken, Alex Weber.

Foto: - / Afp

Kina, Sør-Afrika og Brasil har hatt sterke meninger om dette, men det at Brasils finansminister Guido Mantega nå uttrykker håp om at Strauss-Kahn fortsetter, er et uttrykk for hvor stor respekt han har i den tredje verden.

Et titall personer nevnes som de mest aktuelle etterfølgerne. Blant dem er Frankrikes finansminister Christine Lagarde, den tyrkiske økonomen Kemal Dervis, Sør-Afrikas tidligere finansminister Trevor Manuel, Tysklands tidligere sentralbanksjef Axel Weber og den mexicanske økonomen Augustin Carstens.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt