Strauss-Kahn siktet for voldtektsforsøk

Dominique Strauss-Kahn, leder for Det internasjonale pengefondet (IMF), er siktet for seksuelt overgrep, voldtektsforsøk og frihetsberøvelse, opplyser politiet i New York.

STRAUSS-KAHN

Det internasjonale pengefondets generaldirektør Dominique Strauss-Kahn ble lørdag pågrepet i New York, mistenkt for et seksuelt overgrep mot en hotellansatt.

Foto: DENIS BALIBOUSE / Reuters

Strauss-Kahn sitter nå på en celle i Harlem på Manhattan i New York, der han venter på å bli fremstilt for retten. Hans forsvarer, Benjamin Brafman, sier at Strauss-Kahn vil erklære seg ikke skyldig.

Hentet ut av Paris-flyet

Strauss-Kahn ble pågrepet om bord i et Air France-fly bare minutter før avgang til Paris fra John F. Kennedy-flyplassen i New York. Pågripelsen ble foretatt av flyplassvaktene, før han ble overgitt til New York-politiet. Han ble så tatt inn til avhør, mistenkt for å ha forgrepet seg på en stuepike.

– Han vil bli siktet for seksuallovbrudd, voldtektsforsøk og frihetsberøvelse, opplyser polititalsmann Paul Browne.

Ifølge polititalsmannen var den 62 år gamle franskmannen tilsynelatende på rømmen da politiet slo til mot ham.

– Det gikk opp for oss at han hadde rømt fra stedet. Han hadde lagt igjen mobiltelefonen. Vi ble gjort kjent med at han var på et Air France-fly. De holdt igjen flyet, og han ble tatt ut og er nå i politiets varetekt, sier Browne.

Strauss-Kahn skal ikke ha gjort motstand da han ble pågrepet om bord i flyet. Det er uvisst om reisen var planlagt på forhånd.

Kan ha DNA-spor fra hotellrommet

Overgrepet skal ha skjedd lørdag på det fornemme hotellet Sofitel ved Times Square på Manhattan. Strauss-Kahn skal ifølge kilder ha overfalt en 32 år gammel stuepike på hotellrommet, skriver amerikanske medier.

New York Times gjengir polititalsmann Paul Brownes versjon av hva som skal ha hendt inne på hotellrommet til Strauss-Kahn:

Rundt klokken 1 lørdag formiddag lokal tid kom den 32 år gamle stuepiken inn på IMF-sjefens suite. Hun trodde det ikke var noen til stede. Suiten, som koster 3000 dollar dagen, består av flere rom.

Da stuepiken sto i ett av rommene kom Strauss-Kahn naken ut av badrommet og forsøkte å tvinge seg på henne. Han skal ha tatt tak i henne og dratt henne inn på soverommet og ned i sengen.

Kvinnen klarte å komme seg løs og varslet en kollega om hendelsen. De ringte til politiet. Stuepiken ble brakt til legevakten, hvor hun fikk behandling for lettere skader. Like etter dro Strauss-Kahn til flyplassen.

På hotellrommet skal etterforskerne ha funnet bevis som kan inneholde DNA, opplyser politiet.

Valgkampen truet

Saken kommer svært ubeleilig for Sosialistene i Frankrike, ettersom Strauss-Kahn skal være aktuell som kandidat for dem i presidentvalget neste år. Strauss-Kahn har ligget foran sittende president Nicolas Sarkozy på gallupen.

Strauss-Kahn overtok som generaldirektør i Det internasjonale pengefondet (IMF) i november 2007. Han har tidligere vært finansminister i Frankrike og folkevalgt i den franske nasjonalforsamlingen. Han har også vært professor i økonomi ved Institut d’Études Politiques de Paris.

Det er ikke første gang Strauss-Kahn er innblandet i en sexskandale. I 2008 måtte han be sine kolleger i IMF om unnskyldning for en «feilvurdering».

Den feilvurderingen var at han hadde hatt et forhold til en underordnet økonom.
Strauss-Kahn måtte også be om unnskyldning til sin kone, den profilerte fjernsynspersonligheten Anne Sinclair.

En gransking av saken konkluderte likevel med at Strauss-Kahn ikke hadde gjort seg skyldig i maktmisbruk.

Også et problem for gresk økonomi

Pågripelsen har ikke bare knust en presidentdrøm, men kan også skape problemer for gresk økonomi.

Strauss-Kahn har vært sentral i arbeidet med å håndtere finanskrisen, og med å finne løsninger for den kriserammede greske økonomien. Pågripelsen og siktelsen for overfall og voldtektsforsøk mot en hotellansatt i New York skaper derfor usikkerhet i eurosonen.

Da politiet tok ham med fra flyet på John F. Kennedy-flyplassen natt til søndag, var han på vei til viktige møter i Europa. Caroline Atkinson, talsperson for IMF, sier at pengefondet fungerer som vanlig.

En gresk regjeringskilde innrømmer at pågripelsen av Strauss-Kahn kan skape problemer på kort sikt.

– Strauss-Kahn hadde veldig god kjennskap til den greske situasjonen, sier han.
Men han legger til at dette ikke påvirker reformprogrammet som er ment å få orden på den greske økonomien.

Det er uro for at Hellas vil trenge ytterligere hjelp fra EU og IMF, etter at landet i fjor mottok et kriselån på 110 milliarder euro.

Ifølge planen skulle Hellas allerede neste år være i stand til å ta opp lån i finansmarkedet, men det ser nå ut til å være umulig fordi rentekostnadene blir for høye. EU-ledere diskuterer derfor endringer i krisepakken, og ministre i eurosonen har innrømmet at Hellas trolig vil trenge mer penger fra EU eller andre internasjonale institusjoner.

Ifølge IMFs talsperson vurderer fondet å gi Hellas lengre tid til å nedbetale kriselånet.

Le Pen: – Valghåpet er ute

– Saken og siktelsen markerer slutten på hans kampanje og førkampanje for presidentskapet og vil mest sannsynlig føre til at IMF ber han gå av, sier den høyreradikale Marine Le Pen til TV-kanalen i-Tele.

Le Pen som er partileder for Nasjonal Front, ligger ifølge meningsmålinger an til å få en oppslutning på 17 prosent i første runde i presidentvalget i 2012.

Merkel avlyser møte

Et møte mellom Tysklands statsminister Angela Merkel og arresterte Strauss-Kahn har nå blitt avlyst.

Strauss-Kahn skulle diskutere eurosonens gjeldskrise med Merkel.

– Møtet er avlyst, sier en høytstående tjenestemann i Berlin og legger til at IMF ikke sender noen erstatning for Strauss-Kahn.

Regjeringen advarer mot forhåndsdømming

Den franske regjeringen advarer mot å forhåndsdømme den overgrepsmistenkte IMF-sjefen.

– Vi må være svært varsomme i våre analyser, kommentarer og konsekvenser, sa regjeringstalsmann François Baroin til TV-kanalen France 2.

Han la til at regjeringen respekterer prinsippet om at man er uskyldig til det motsatte er bevist.

Stoltenberg og Kahn

Jens Stoltenberg og Dominiquw Strauss-Khan i et møte ved IMFs hovedkvarter i Washington i fjor.

Foto: Stephen Jaffe / AP

SISTE NYTT

Siste nytt