NRK Meny
Normal

Strammer inn reglene for spiselig cannabis

Sjokolade, frokostblanding og iskrem med cannabis fører til at folk i Colorado får i seg mer av stoffet enn de har godt av. To dødsfall knyttes til overforbruk.

Myndighetene i den amerikanske delstaten Colorado vil skjerpe kravene til merking av cannabisprodukter for å unngå at barn får dem i seg.

VIDEO: Disse lekre cupcakesene har en ekstra ingrediens som kan skape problemer dersom barn forsyner seg.

I januar i år legaliserte den amerikanske delstaten som første sted i verden cannabis til rekreasjonsbruk.

Siden det nå er fritt fram for alle over 21 år å bruke rusmiddelet, har også industrien laget nye produkter som et alternativ til å røyke det narkotiske stoffet.

Brukerne kan kjøpe alt fra sjokoladeplater og frokostblandinger til vingummibjørner og brus tilsatt ekstrakt fra planten.

Disse produktene har ofte en høyere mengde av virkestoffet THC enn om man inntar det på gamlemåten.

Alvorlig syke barn

Men siden produktenes emballasje ikke skiller seg nevneverdig fra vanlige varer, har det skapt utfordringer med å holde godsakene unna barn.

I mai skrev nyhetsbyrået Reuters at barnesykehuset i Denver hadde behandlet ni barn hvorav seks hadde blitt alvorlig syke av å spise det de trodde var ordinært godteri.

I tillegg knyttes to voksne brukeres dødsfall til mulig overkonsumering av marihuana.

Cannabis-sjokolade

Cannabisprodukter har blitt god butikk. Her er eksempler på brus og sjokolade som er tilsatt virkestoffet THC.

Foto: Ed Andrieski / Ap

I april falt en student fra en balkong etter å ha spist en marihuana-kjeks. Obduksjonen slo fast at 19-åringen var påvirket av cannabis og konkluderer med at dette var en medvirkende årsak til fallet, ifølge AP.

To uker senere tok en mann livet av sin kone etter å ha spist cannabisgodteri. Kvinnen fortalte på nødtelefonen at ektemannen hadde begynt å hallusinere og opptrådte truende mot parets tre barn. 12 minutter senere skjøt han henne i hodet. Politiet tror en kombinasjon av cannabis og smertestillende piller fikk mannen til å tørne, ifølge CBS.

Barnesikring

Denne uken gikk delstatsmyndighetene i Colorado inn for å skjerpe inn reglene for omsetning av cannabisprodukter.

De nye reglene som etter planen trer i kraft i november omhandler blant annet THC-innhold, porsjonsstørrelser og emballasje for produktene, skriver The Denver Post.

I dag kan en vare inneholde opp til 100 milligram THC, men nå blir produsentene pålagt å legge til rette for at varen kan porsjoneres opp i biter som inneholder maks 10 milligram.

I tillegg skal alle varer pakkes i barnesikker emballasje for å unngå at mindreårige får i seg stoffet.

Cannabis-sminke

Organisasjonen Smart Colorado som jobber for strengere restriksjoner for omsetning av cannabis er fornøyd med tiltakene som nå settes i verk.

– For hvem hadde vel trodd at alt du kan forestille deg ville bli injisert, sprayet og penslet med høypotent marihuana, sier Diane Carlson til CBS og viser til cannabisprodukter som frokostblanding, gummibjørner og lipgloss.

Industrien sier det er en utfordring å få barn til å forstå at de ikke skal spise produktene.

– Utfordringen ligger i å markedsføre produktene på en slik måte at selv et barn kan forstå det. Det er veldig vanskelig, sier Goose Duarte som driver butikken Harborside Health i Denver til CBS.

Leder for Marijuana Industry Group Mark Elliott sier til The Denver Post at de allerede har senket THC-nivået i varene sine for å unngå problemer.

– Vi har tatt dette problemet på alvor, sier Elliott til avisen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt