NRK Meny
Normal

Israel straffet egne offiserer

For første gang siden offensiven mot Gaza-stripen ifjor har Israel innrømmet å ha straffet egne offiserer for lovbrudd i krig.

Gaza

UTBOMBET: To palestinere står ved siden av en utbombet ambulanse under den tre uker lange israelske offensiven i Gaza i januar 2009.

Foto: Khalil Hamra / Scanpix/AP

FNs rapport om den israelske offensiven på Gaza i januar 2009, den såkalte Goldman-rapporten, avslørte krigsforbrytelser på begge sider av konflikten.

Les også: – Hamas anerkjenner Israel
Les også: Flere eksplosjoner i Gaza
Les også: Soldat drept på grensen til Gaza

Nå har Israel svart på rapporten. I svaret innrømmer Israel for første gang at de har straffet to av sine offiserer for brudd på reglene for krigføring.

De to offiserene, en brigadegeneral og en oberst, er straffet for gjentatte ganger å ha avfyrt artillerigranater med hvitt fosfor inn i ett av FNs bygningskomplekser på Gaza 17. januar i 2009.

Bygningene inneholdt blant annet en skole.

Bare i åpent lende

Regelbruddet de to offiserene har gjort seg skyldig i er, ifølge BBC , bruk av hvitt fosfor i tettbygd strøk. Ifølge FN er denne type granater kun lovlig i åpent lende.

Israels innrømmelse i svaret på Goldman-rapporten, står i sterk kontrast til landets respons på FN-rapporten i mars 2009.

Den gang skrev Israel:

«Basert på funnene så langt er allerede mulig å konkludere med at IDFs (de israelske styrkene, red. anm) bruk av røykgranater var i henhold til internasjonal lov. Påstander om at granatene ble brukt uten tanke på internasjonal lov, eller for å true den sivile befolkningen, mangle fundament»

10 måneder senere kommer kontrabeskjeden.

– Flere brudd

Menneskerettsgruppen Human Rights Watch mener innrømmelsen av ulovlig bruk av hvitt fosfor i ett tilfelle, ikke er dekkende for den virkelige bruken av slike granater.

Ifølge deres rapport detonerte den israelske hæren granater med hvitt fosfor over befolkede områder i Gaza ved en rekke anledninger, også over skoler, markedsplasser og andre steder der sivile oppholder seg.

Stor nød

Det gir liten trøst for innbyggerne på Gaza.

Ett år etter offensiven fortsetter lidelsene til palestinerne som er bosatt i området.

Blant annet fordi både Israel og Egypt har innført blokader mot palestinerne, noe som sinker arbeidet med å gjenoppbygge området.

Siden offensiven i januar i 2009 har Israel, ifølge BBC, kun tillatt 41 trailerlaster med bygningsmateriale innreise i området som opplevde massive ødeleggelser i forbindelse med offensiven.

Behovet er flere tusen trailerlaster.

Samtidig sliter lokalbefolkningen å sikre seg livsnødvendige forsyninger som for eksempel rent vann og medisiner.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt