NRK Meny
Normal

Markerte støtte for Ukraina utenfor Stortinget

Fire organisasjoner stiller seg bak et krav om at Stortinget skal sende observatører til Kiev for å vise den ukrainske regjeringen at verden følger med.

Markering utenfor Stortinget i Oslo til støtte for demonstrantene i Ukraina.

Markering utenfor Stortinget i Oslo til støtte for demonstrantene i Ukraina.

– Vi er her for å vise mistillit til vår ukrainske regjering, slik som folk i både øst- og Vest-Europa gjør nå, sier filmskaper Tetyana Kryvytska Stang Lund.

Hun var blant dem som hadde møtt opp utenfor Stortinget i dag for å vise sin støtte til demonstrantene i Ukraina.

Natalia Ravn-Christensen

Natalia Ravn-Christensen var til stede på demonstrasjonen utenfor Stortinget.

Foto: NRK
Ane Tusvik Bonde

Ane Tusvik Bonde i Human Rights House Foundation stiller seg bak kravet om at Stortinget må sende en delegasjon til Ukraina.

Foto: NRK
Bård Vegar Solhjell

SVs Bård Vegar Solhjell mener det er viktig å vise styresmaktene i Ukraina at verden følger med.

– Det er så fint at vi kan møtes her og snakke sammen om det. Vi kan ikke bare sitte og snakke om dette på telefonen og på internett, sier Natalia Ravn-Christensen.

– Det er over 20 millioner etniske ukrainere utenfor Ukraina, og det er demonstrasjoner i alle storbyer i Europa og USA. Vi håper på at verden vil høre og se oss, sier hun.

LES OGSÅ:

Krav til Stortinget

Den ukrainske forening i Norge, Den Norske Helsingforskomité, Norsk PEN og Human Rights House Foundation stiller seg alle bak et krav om at Stortinget må sende en delegasjon til Ukraina.

– Vi ønsker å støtte Den ukrainske forening i Norge med å kreve at de som har slått ned demonstrantene i Ukraina blir stilt til ansvar, sier Øst-Europa-ansvarlig Ane Tusvik Bonde i Human Rights House Foundation.

– Derfor ber vi Stortinget om å sende en delegasjon til Ukraina. Vi mener det er viktig med tilstedeværelse, slik at det skal bli slutt på vold mot journalister og at demonstrantene skal få lov til å ytre seg fritt på gata slik de har krav på ifølge menneskerettighetene, sier Bonde.

Hun kom nettopp tilbake fra Kiev, der hun var til stede da opprørspolitiet slo til mot demonstrantene.

– Det man ser i gatene er enormt med fredelige demonstranter fra både Øst- og Vest-Ukraina som protesterer sammen, mot det myndighetene gjorde mot de fredelige demonstrantene.

– Hva bør Norge gjøre?

– Norge har allerede fordømt voldsbruken, men vi må følge opp videre for å sikre at regjeringen i Ukraina gjør det de har lovet. At de skal etterforske det som har skjedd av vold, og at de stopper og hører på folket sitt når de demonstrerer.

LES: Vi skylder dem å følge med

Støtter forslaget

SVs Bård Vegar Solhjell var blant deltakerne på støttemarkeringen utenfor Stortinget i dag. Han støtter forslaget om at Norge bør sende en parlamentarisk delegasjon til Ukraina.

– Jeg har foreslått, etter initiativ fra dem som har møtt opp her, at Stortinget sender en delegasjon til Ukraina. Det er en måte å vise at vi engasjere og bryr oss på et høyt nivå, sier Solhjell til NRK.

Han sier det er viktig at det er folk fra andre land til stede i Ukraina for å observere, slik at man kan bidra til å begrense myndighetenes voldsbruk.

– Det bor mange tusen ukrainere i Norge. De er bekymret fordi de ser at reportere blir slått og demonstranter angrepet. Derfor må vi må vise engasjement og støtte til deres menneskerettigheter, sier Solhjell.

LES OGSÅ:

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt