Hopp til innhold

Støtter OSSE som dialogforum

Norske parlamentarikere støtter den russiske kritikken mot Finland etter at finske myndigheter har nektet innreise til seks russiske politikere. Dette skjer i forbindelse med et møte i Organisasjonen for samarbeid og sikkerhet i Europa OSSE.

OSSE-møtet

Geir Jørgen Bekkevold (KrF) og Åse Michaelsen (Frp) leder den norske delegasjonen til OSSE-møtet i Helsingfors

Foto: Åse Michaelsen

– Det blir helt feil når en av de viktigste aktørene i den politiske striden i Europa akkurat nå, ikke er til stede for å delta i debatten, sier Geir Jørgen Bekkevold fra Kristelig Folkeparti til NRK.

Bekkevold leder den norske delegasjonen til OSSEs parlamentarikerforsamling i Helsingfors, som startet nå i ettermiddag.

Visumnekt i tråd med EUs sanksjoner

Det var onsdag det ble kjent at finske myndigheter nekter presidenten i den russiske nasjonalforsamlingen Dumaen, Sergej Narysjkin og fem andre russiske politikere innreise.

De seks står på EUs sanksjonsliste fordi de har støttet den russiske annekteringen av den ukrainske Krim-halvøyen. Denne saken kom til å dominere åpningen av OSSE-møtet i Helsingfors i dag, og den har utviklet seg til å bli en svært vanskelig sak for det tradisjonelt gode forholde mellom nabolandene Russland og Finland.

Russland har blant annet truet med å legge begrensninger på handelen med trevare mellom de to land som en følge av den finske visumnekten.

Reagerer på den finske visumnekten

Også den finske presidenten i OSSEs parlamentarikerforsamling Ilkka Kanerva sier at han mener innreisenekten er uheldig, og at det nå er nødvendig å finne løsninger som gjør at ikke lignende situasjoner oppstår i framtiden.

Det samme gjør visepresidenten i parlamentarikerforsamlingen Doris Barnett, som sier til den finske avisen Helsingin Sanomat at det er svært uheldig at ikke den andre parten i konflikten i Ukraina blir hørt under møtene i Helsingfors.

Jørgen Bekkevold sier til NRK at både han og mange andre delegasjonsledere i dag reagerte sterkt på det finske innreiseforbudet, og at han steiner ei kveld også vil diskutere saken med resten av den norske delegasjonen.

Russland er til stede i Helsingfors med en representant, men Nikolaj Kovaljov er på OSSE-møtet i egenskap av å være medlem av en gruppe innenfor organisasjonen som arbeider med å bekjempe terrorisme.

OSSE-møtet skal etter planen vare til torsdag.

SISTE NYTT

Siste nytt