Hopp til innhold

Stort og smått i USA-valget

Skal drektige griser ha et spesielt vern? Skal homofile få lov til å gifte seg? Amerikanerne skal ta stilling til mange saker i valget 4.november.

Anti-abort demonstrasjon i Washington DC
Foto: Haraz N. Ghanbari / AP

Det aller viktigste amerikanske velgere skal gjøre 4. november er å bestemme hvem som skal overta som verdens mektigste mann, som USAs president gjerne kalles.

Men i en rekke stater er det i tillegg helt andre saker de blir bedt om å mene noe om. Og interessegrupper griper sjansen begjærlig til å fremme sine hjertesaker.

I California bes velgerne om å vurdere en ny lov som skal gi et bedre vern for drektige griser. Et annet lovforslag skal hindre at høns plasseres i altfor trange bur. En dyrevernorganisasjon står bak forslagene.

I samme delstat er det også forslag om å gjøre det lovlig å være i besittelse av små mengder marihuana, og å øke bruken av fornybar energi. En konservativ gruppe står bak et initiativ som skal hindre at to mennesker av samme kjønn skal få gifte seg.

Krav fra folk flest

- Forslagene fra interessegrupper kan fange opp behov i folket som myndighetene ellers kanskje ikke bryr seg om. Sakene viser hva amerikanere er opptatt av, sier analytikeren Jennie Drage Browser til nyhetsbyrået AFP.

- I 1930-årene var det stort sett saker som handlet om arbeidsliv. De siste årene har det vært spørsmål om homofile ekteskap og minimumslønninger, mener Browser.

En gjenganger mange steder er abortspørsmålet. I Sør-Dakota er det et forslag om å forby abort, unntatt etter voldtekt eller hvis morens liv er i fare.

Kan øke valgdeltakelsen

Innspill fra grasrota kan ifølge eksperter bidra til at valgdeltakelsen øker. I flere vippestater er det avstemning om omstridte forslag. Både i Ohio og Florida forsøker initiativtakere å få flertall for å reservere begrepet ekteskap for en forbindelse mellom en mann og en kvinne.

I Missouri, der det er svært jevnt mellom Obama og McCain, er det et forslag om å gjøre engelsk til offisielt språk i delstatens grunnlov, midt oppe i politiske spenninger omkring innvandring.

Tallet på tilleggsforslag varierer stort. I Arizona, John McCains hjemstat, er det hele 10 saker i tillegg til å velge ny president. De dreier seg om alt fra det velkjente homofilispørsmålet til en plan om å øke lønningene til politikerne i delstatsforsamlingen.

I Illinois, Barack Obamas hjemstat, er det litt enklere for velgerne. Der er det kun ett forslag, nemlig om å spørre velgerne om de mener at det bør sammenkalles til et møte for å revidere grunnloven i Illinois.

SISTE NYTT

Siste nytt