Hopp til innhold

Barn døde av meslinger i Tyskland

I Tyskland døde en 18 måneder gammel gutt av meslinger i det verste utbruddet av sykdommen på mange år. – Helt unødvendig med store sykdomsutbrudd, mener Folkehelseinstituttet.

Skilt på tysk legekontor

KLAR BESKJED: «Er du vaksinert er du frisk» er beskjeden på døren til dette legekontoret i Hamburg.

Foto: CHRISTIAN CHARISIUS / Afp

Dødsfallet er det første siden meslingutbruddet startet i Berlin i oktober, skriver AFP. Gutten døde 18. februar, men det var mandag dødsfallet ble kjent. Ifølge Reuters var ikke gutten som døde vaksinert mot meslinger.

Tyske helsemyndigheter sier over 600 er smittet i den tyske hovedstaden, noe som gjør at dette regnes som det verste utbruddet av barnesykdommen på mange år.

Helsemyndighetene i Tyskland setter nå i verk tiltak for å øke antallet vaksinasjoner mot sykdommen.

Få tilfeller i Norge

I Norge var det et utbrudd av meslinger i 2011, men både før og etter har antall smittetilfeller ligget mellom fem og ti i året, opplyser Folkehelseinstituttet. Overlege Margrethe Greve-Isdahl ved avdeling for vaksine hos instituttet, mener det er unødvendig med utbrudd slik man ser i Tyskland.

– Det er trist og unødvendig å få utbrudd av meslinger når vi har en vaksine som vi vet er sikker, og som gir immunitet uten å risikere komplikasjoner som man kan få av sykdommen, sier hun.

Hun tror ønske om mer informasjon kan være grunnen til at enkelte foreldre velger å ikke vaksinere barna.

– Vi prøver å formidle informasjon om sykdommene og alvorlighetsgraden, og her gjør også helsesøstrene en viktig jobb. Det er vaksinens paradoks at de er blitt så effektive at man ikke ser sykdommen lenger, og da ser man kanskje ikke helt grunnlaget for å vaksinere, sier Greve-Isdahl.

I Canada og USA

Det er ikke bare i Tyskland barnesykdommen har spredd seg den siste tiden. I Canada er det påvist meslingutbrudd i Ontario og Quebec, skriver The globe and mail.

Utbruddene er langt mindre enn i Tyskland, men det har likevel fått helsemyndighetene i Ontario til å advare mot smitte.

I USA gikk president Barack Obama ut tidligere i år og oppfordret foreldre til å vaksinere barna mot meslinger. Det skjedde etter et stort utbrudd i USA, de fleste smittetilfellene i California.

– Vi har sett dette gang på gang. Det er gode grunner til å ta vaksine, og det er ingen grunner til å la være, sa Obama.

Utbruddet skal ha startet i Disneyland i desember, men spredd seg til over 13 delstater etter dette.

Margrethe Greve-Isdahl i Folkehelseinstituttet sier man kan få utbrudd av meslinger i Norge, men at vi har flere som har vaksinert seg enn Tyskland.

SISTE NYTT

Siste nytt