NRK Meny
Normal

Stort dataangrep i Sverige

Passord og brukernavn til minst 93.000 svensker er lagt ut på nettet etter at Bloggtoppen.se ble hacket. Det er et av de største dataangrepene i Sverige noensinne.

Dataangrep mot Bloggtoppen.se

Selv om innbruddet mot Bloggtoppen.se trolig fant sted i september, ble det ikke oppdaget før tirsdag.

Foto: Montasje / SVT

Ifølge Bloggtoppens leder Jimmy Holmlund ble nettstedet hacket i løpet av de siste ukene i september. En database med samtlige passord og brukernavn ble stjålet i datainnbruddet, ifølge DN.se.

De som nå forsøker å komme inn på Bloggtoppen.se, blir møtt av følgende beskjed:

«Bloggtoppen är avstängd tills vidare för systemunderhåll p g a förmodat dataintrång»

En av de største angrepene i Sverige

Passordene er krypterte, men ved hjelp av et lett tilgjengelig program på nettet kan de enkelt knekkes.

Datasikkerhetseksperten Anne-Marie Eklund Löwinde kaller angrepet et av de største Sverige har opplevd. Hun retter krass kritikk mot Bloggtoppen.

– Jeg er forbløffet over at dette fortsatt skjer. Dette handler om grunnleggende sikkerhetskrav som utviklere bør kjenne til. De må vite hva de gjør, og ha kontroll på informasjonen de håndterer, sier hun til Aftonbladet.se.

Oppdaget sent

Selv om innbruddet trolig fant sted i september, ble det ikke oppdaget før tirsdag.

Da brukte en person som påsto å være politikeren William Petzäll, Twitter-kontoen hans til å legge ut flere såkalte hashkoder som kan brukes til å knekke passord.

Det ble videre hevdet at høyrepopulistiske Sverigedemokraterna har hatt tilgang til en rekke journalisters elektroniske post, og avisene Aftonbladet og Expressen svarte med anmeldelse.

Men Petzälls advokat avviste at påstanden stammet fra Petzäll, som har hoppet av fra partiet. Også ledere for Sverigedemokraterna avviser at folk i partiet har drevet med datasnoking.

Flere politikere

Brukerinformasjonen og passordene som nå skal være på avveie, tilhører flere journalister og kjente personer fra svensk politikk og kulturliv.

Blant annet er Carl B. Hamilton i Folkpartiet og gruppeleder Anna Kinberg Batra i Moderaterna rammet.

– Jeg hadde tidligere samme passord på e-posten i Riksdagen, sier en fortvilet Hamilton til Aftonbladet.

Sikkerhetsekspert André Rickardsson ved Bitsec oppfordrer alle som har hatt konto hos Bloggtoppen, om å endre samtlige passord de bruker på nettet.

– Alle må fortere enn svint gå inn og endre passord på alle sine steder. Folk anvender samme passord over alt, sikkert også på e-postkontoen på jobben, sier han.

Jimmy Holmlund sier Bloggtoppen.se nå trolig blir lagt ned.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt