NRK Meny
Normal

Storslagent farvel i Kambodsja

Flere hundre tusen kambodsjanere tok i dag et endelig farvel med sin ekskonge Norodom Sihanouk som døde i oktober i fjor. Siden har han ligget på lit de parade. I dag ble han kremert.

Kongelig begravelse i Kambodsja

Røyken stiger opp fra krematoriet i Phnom Penh.

Foto: TANG CHHIN SOTHY / Afp

Kambodsjas tidligere kong Norodom Sihanouk og dronning Monineath

Kambodsjas tidligere kong Norodom Sihanouk.

Foto: AFP / Afp

Det var sønnen, den nåværende kongen Norodom Sihamoni og Sihanouks enke, Norodom Monineath, som tente på kremeringsbålet inne i et tempelliknende 15 etasjer høyt krematorium som er bygget spesielt for anledningen, og som snart skal rives.

Les også: Kambodsjas tidligere konge er død

Røyken fra bålet kunne sees på nattehimmelen over store deler av hovedstaden Phnom Penh.

Gamle tradisjoner

Seremonien ble gjennomført ifølge gamle tradisjoner med salutt og fyrverkeri. 90 buddhistmunker, en for hvert år Sihanouk levde, sang mens de gikk rundt kisten med ekskongens legeme.

Bare familien og spesielt innbudte gjester slapp inn på området der krematoriet ligger. Blant gjestene var Frankrikes statsminister Jean-Marc Ayrault og prins Akishino av Japan.

Utenfor samlet unge og gamle kambodsjanere seg for å vise Sihanouk en siste ære.

– Jeg ville ha ofret livet mitt for ham om jeg hadde kunnet, fordi han var en stor leder som ga hele nasjonen fred og framgang, sa Pal Hor, en 64 år gammel mann som hadde reist fra provinsen Battambang for å si farvel.

Han hadde barbert hodet for å vise sin respekt, skriver nyhetsbyrået Associated Press.

Seremonien i dag var klimaks på en sju dager lang offisiell sørgeperiode.

Kambodsjas ekskong Sihanouk kremeres

Kambodsjanere viser sin ekskonge en siste ære.

Foto: NICOLAS ASFOURI / Afp

På tronen som tenåring

Det var kolonimakten Frankrike som plasserte Sihanouk på tronen mens han ennå var tenåring.

Han var både regjeringssjef og statsoverhode fram til 1970, da han ble styrtet i et kupp, men fortsatte å spille en sentral politisk rolle.

Han tok parti for terrorregimet Røde Khmer mot landets USA-støttede regjering. Røde Khmer satte Sihanouk i husarrest, og fem av barna hans døde under terroren som fulgte.

Da Vietnam sendte soldater til Kambodsja som fjernet Røde Khmer, sto han fram som lederen for motstanden mot den vietnamstøttede regjeringen, og forhandlet fram en fredsavtale som gjorde det mulig for Sihanouk å bestige tronen igjen i 1993.

11 år seinere abdiserte han, og overlot tronen til sønnen Sihamoni.

Les også: Kong Sihanouk abdiserer

Underslo fakta

Under sørgeperioden etter at Sihanouk døde har mediene unnlatt å nevne at han i sin tid støttet Røde Khmer, og at han kunne være hensynsløs mot politiske motstandere.

Sihanouk var svært karismatisk, og spilte bokstavelig talt på mange strenger. Han komponerte musikk, hadde sitt eget jazzorkester, regisserte filmer og ledet slottets fotballag.

Han var glad i raske biler, mat og kvinner, og var gift minst fem ganger og fikk 14 barn.

I løpet av de nærmeste dagens skal noe av Sihanouks aske spres der Phnom Penhs fire elver møtes, mens resten skal samles i en urne og begraves inne på slottsområdet.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt