Stornederlag for Merkels menn

De tyske kristeligdemokratene CDU gjorde sitt verste valg i delstaten Nordrhein-Westfalen noensinne. Valget tolkes som en protest mot at forbundskansler Angela Merkel blar opp tyske milliarder for å redde Hellas.

Juergen Ruettgers

Alvoret seg innover CDUs delstatsstatsminister Juergen Ruettgers og de andre CDU toppene i går kveld. For valgresultatet ødelegger også for CDU-FDP-regjeringen nasjonalt.

Foto: TORSTEN SILZ / Afp

CDU ser ut til - inntil det endelige sluttresultatet er klart - å ha fått 34,6 prosent av stemmene, en tilbakegang på rundt 10 prosentpoeng fra 2005 og minus 22 seter i delstatsforsamlingen. Det betyr at partiet har gjort sitt verste valg i delstaten noensinne.

Kristeligdemokratene har regjert i koalisjon med Fridemokratene (FDP) i Nordrhein-Westfalen de siste fem årene - den samme koalisjonen som man finner i regjering.

CDUs partner FDP ser ikke ut til å være rammet av samme tilbakegang som Merkels parti. FDP ligger an til å få 6,7 prosent av stemmene pluss 1 sete ekstra. .

Nordrhein-Westfalen er Tysklands mest folkerike delstat, med svært mye av den viktige tyske industrien innenfor delstatsgrensene. Den regnes tradisjonelt sett også som værhane i hvilken retning den tyske valgvinden blåser.

Mange tyskere er svært misfornøyd med Merkel og resten av regjeringens håndtering av gjeldskrisen i Hellas, og at tyskerne må betale for det de mener er løsslupne grekere.

For samtidig som at Tyskland - riktignok motvillig - trår til med milliarder for å redde vaklende euro-økonomier, er den økonomiske situasjonen i tyske delstater stadig mer vanskelig.

Det er varslet heving av barnehageavgifter og stengning av offentlig tilbud som svømmehaller, biblioteker og teatre. Det var ventet at valget ville gjenspeile noe av denne misnøyen.

De grønne vinneren

Forbundskansler Angela Merkel drev selv iherdig valgkamp for partiet sitt til siste slutt - uten at det hjalp så mye.

Den store vinneren ble De grønne som ser ut til å få en oppslutning på 12,5 prosent av stemmene og hele 11 flere mandater enn sist. Også venstrepartiet Die Linke gjør et godt valg, og får 5,6 prosent av stemmene og 11 flere mandater.

Det sosialdemokratiske SPD oppnår rundt 34,5 prosent av stemmene. SPD styrte frem til 2005 Nordrhein-Westfalen sammenhengende i 39 år.

Hannelore Kraft

SPDs Hannelore Kraft var langt blidere enn sine konkurrenter i går.

Foto: Gero Breloer / Ap

- SPD er tilbake, sa partiets frontfigur Hannelore Kraft. Hun lovet nå en koalisjon mellom De grønne og sosialdemokratene.

For selv om Kraft var svært fornøyd, får partiet likevel 7 færre representanter i delstatsforsamlingen.

Hva som skjer i forhold til den problematiske rivalen Die Linke - som er dannet av utbrytere fra SPD - sa hun ingenting om.

Men i tysk politikk er alle etter hvert blitt vant til å samarbeid med alle, så ingen samarbeidskonstellasjoner kan utelukkes, heller ikke mellom CDU og SPD, ifølge hva tyske medier skriver i dag.

Mister flertallet

Lokalvalget i Nordrhein-Westfalen, får også konsekvenser i Bundesrat, som er overhuset i den tyske nasjonalforsamlingen.

For når CDU og FDP mister flertallet sitt i Nordrhein-Westfalen, mister de også flertallet i Bundesrat. Det er nemlig delstatsregjeringene som utpeker de 16 delstatenes representanter til Bundesrat.

Det vil i så fall gjøre det vanskeligere for Merkel å få gjennomslag for sin rikspolitikk, blant annet skattereformer.

– Nesten ingen av de store prosjektene som CDU og FDP ved valget til ny nasjonalforsamling for sju måneder siden lovte å gjennomføre, vil kunne overleve, skriver avisen Der Tagesspiegel .

– Dette er et bittert tap for CDU, både på lokalt plan, men også på nasjonalt plan. Valget var viktig, fordi det er det første siden det føderale valget, sa statsviter og Merkel-biograf Gerd Langguth til nyhetsbyrået Reuters.

Han tror den omfattende redningspakken for Hellas hadde innvirkning.

- Folk er ikke spesielt glad for at Tyskland er Europas betalingssentral, sa han.

Utenriksminister Guido Westervelle, som er partileder for Fridemokratene, sa at regjeringen har merket seg resultatet, og at de ser det som et «varsleskudd».

- Velgerne skal vite at vi har hørt beskjeden, sa Westervelle.

SISTE NYTT

Siste nytt