Hundrevis av demonstranter stormer regjeringskvarteret i Beirut

Hundrevis av sinte demonstranter har søndag forsøkt å storme hovedkvarteret til den libanesiske regjeringen i Beirut.

Opptøyer i Beirut, Libanon

En demonstrant kaster en boks med tåregass mot libanesiske sikkerhetsstyrker etter begravelsen av den tidligere etterretningssjefen Wissam al-Hassan søndag.

Foto: Hussein Malla / Ap

Libanesisk aktivist på Martyrplassen i Beirut

En libanesisk aktivist har møtt opp og funnet veien opp på en statue på Martyrplassen i Beirut søndag.

Foto: Maya Alleruzzo / Ap

Politiet opplyser at de har avverget stormingen av kvarteret.

Ifølge Reuters har demonstrantene forsøkt å bryte gjennom sikkerhetsbarrierer inn til Libanons statsminister Najib Mikatis kontorer i Beirut. Demonstrantene krever at Mikatis fratrer fra vervet.

Politiet skal ha avfyrt tåregass for å gjengjelde demonstrantenes oppførsel.

Opposisjonslederen Saad al-Hariri oppfordrer demnonstrantetene til å trekke seg tilbake.

– Vi vil ha fred. Regjeringen bør fjernes, men på en fredelig måte. Jeg ber innstending om at alle som befinner seg ute i gatene til å trekke seg tilbake, sa opposisjonslederen i en sendig på TV-kanalen Future Television søndag.

Etterretningssjef begravet

Den tidligere etterretningssjefen, Wissam al-Hassan, som ble drept i en eksplosjon fredag, ble søndag begravet i Libanons hovedstad, Beirut.

Libanesiske styrker satte tidligere på dagen opp veisperringer rundt Martyrplassen i Beirut for å styrke sikkerheten rundt begravelsen i påvente av varslede demonstrasjoner.

Al-Hassan ble drept i en eksplosjon i den libanesiske hovedstaden Beirut. Han hadde da nylig vært med på å avsløre en pro-syrisk, libanesisk politiker som ble arrestert, siktet for å ha planlagt et bombeangrep.

Les mer: Etterretningssjef drept av bombe i Beirut

SE VIDEO: Søndag ettermiddag har det har vært nye og voldsomme demonstrasjoner i Libanons hovedstad Beirut. Videoen mangler lyd.

SE VIDEO: Søndag ettermiddag har det har vært nye og voldsomme demonstrasjoner i Libanons hovedstad Beirut. Videoen mangler lyd.

Båret gjennom gatene

Søndag ettermiddag ble det holdt en offisiell begravelsesseremoni for Al-Hassan ved politihovedkvarteret i Beirut.

Libanesiske myndigheter, sikkerhetsstyrker og familie var samlet under seremonien. Hans kone og barn har vært under beskyttelse i Paris i flere måneder, men ble flydd til Libanon i helgen for å ta del i begravelsen.

Al-Hassan ble etter den offisielle seremonien fulgt til sitt siste hvilested på Martyrplassen, der han skal legges ved graven til tidligere statsminister Rafik Hariri.

Kisten til Wissam al-Hassan bæres i Ashrafiyeh

Medlemmer av den internasjonale sikkerhetsstyrken i Libanon bærer kisten til Wissam al-Hassan under en offisiell seremoni i Ashrafiyeh.

Foto: MOHAMED AZAKIR / Reuters

Hariri ble drept av en bilbombe i Beirut i 2005. Al-Hassan har ledet en etterforskning som antydet at myndighetene i Damaskus skal ha stått bak angrepet.

Store plakater med bilder av den tidligere etterretningssjefen var hengt opp på bygninger rundt plassen der begravelsesseremonien ble holdt søndag. Det skriver libanesiske The Daily Star.

Kisten hans, som var dekket av det libanesiske flagget, ble båret gjennom gatene sammen med kisten til hans sjåfør og livvakt, Ahmad Sahyouni, som også mistet livet i eksplosjonen fredag.

Begravelsen til Wissam al-Hassan i Beirut

Libanesiske myndigheter, sikkerhetsstyrker og familie var samlet under begravelsesseremonien til Wissam al-Hassan i Beirut søndag.

Foto: MOHAMED AZAKIR / Reuters

Oppfordret til demonstrasjon

Al-Hassan har, i tillegg til å være en prominent Syria-kritiker, også markert sin motstand mot sjiamuslimske og Syria-vennlige Hizbollah, som dominerer den libanesiske regjeringen.

Eksstatsminister og lederen for den antisyriske 14. mars-bevegelsen, Saad Hariri, har derfor oppfordret alle til å delta på en massedemonstrasjonen som skal finne sted søndag ettermiddag.

– Hver enkelt av dere oppfordres til å delta i begravelsen av Wissam al-Hassan, som beskyttet Libanon mot Bashar al-Assads komplott, heter det i oppfordringen fra Hariri.

Demonstranter i Beirut

En mann holder i ett hjørne av det syriske revolusjonsflagget og det libanesiske flagget over skulderen på vei til Martyrplassen søndag.

Foto: Maya Alleruzzo / Ap

– Satt opp busser

Søndag morgen har armerte kjøretøy patruljert gatene i Beirut forut for begravelsen.

Ifølge nyhetsbyrået Reuters skal tusener ha samlet seg i Beirut fra morgenen av, i påvente av demonstrasjonene mot hendelsen fredag og for å legge press på at statsminister Najib Mikati må gå av.

Det er, ifølge The Daily Star, satt opp busser fra hele landet for å frakte folk til demonstrasjonen søndag.

BBCs korrespondent i Beirut, Wyre Davies, befinner seg på Martyrplassen. Han forteller at frammøtet virker lavere enn det organisatorene hadde håpet på.

– Syria står bak

Frankrikes utenriksminister Laurent Fabius uttalte søndag at Syria trolig har vært innblandet i bilbomben som gikk av fredag.

Frivillige deler ut plakater ved Martyrplassen

Frivillige deler ut plakater ved Martyrplassen før varslede demonstrasjoner søndag.

Foto: Maya Alleruzzo / Ap

– Det er sannsynlig. Alt tyder på at dette er en forlengelse av den syriske tragedien, sier Fabius til fransk TV.

Libanesiske politikere har allerede sagt det samme, at de tror syriske myndigheter står bak angrepet.

– Vi anklager Bashar Assad for drapet på Wissam al-Hassan, som var garantisten for det libanesiske folkets sikkerhet, uttalte eksstatsminister Hariri på libanesisk TV, ifølge AFP.

Les også: – Jeg er redd for at denne eksplosjonen bare er den første

Opptøyer i Beirut, Libanon

Sikkerhetsstyrker avfyrer skremmeskudd under konfrontasjoner med demonstranter i Beirut.

Foto: Hussein Malla / Ap

SISTE NYTT

Siste nytt