Normal

– Det kommer til å bli en brutal natt

Innbyggerne på Haiti stålsetter seg for orkan. Hundretusener bor fortsatt i improviserte teltleirer, og det ventes at slumområder kan feies bort når stormen slår inn for fullt.

Den dominikanske republikk

Stormen «Isaac» har truffet kysten av Den dominikanske republikk. Nå truer den også nabolandet Haiti.

– Det kommer til å bli en brutal natt, sier CNNs meteorolog Chad Myers lørdag.

Stormen nådde Haitis kyst lørdag formiddag norsk tid. Også nabolandet Den dominikanske republikk opplever sterke vinder og kraftig nedbør langs kysten. Store skader har allerede skjedd, det er blitt meldt om flom og ødeleggelser av vegetasjon.

Nå nærmer stormen «Isaac» seg Haitis hovedstad Port-au-Prince i 113 kilometer i timen. Sentrum av stormen ble sist registrert 100 kilometer fra byen.

Haiti er fremdeles sterkt preget av skadene etter jordskjelvet i 2010, hvor 300.000 mennesker mistet livet. I dag bor fortsatt 400.000 innbyggere i teltleirer i hovedstaden er derfor ekstremt sårbar for hardt vær.

– Vi er ikke klare. Når det regner, står vi under telt med hull i. Det er mange barn, og vi vet ikke hva vi skal gjøre hvis vi må evakuere, sier Martine, som leder en vaktgruppe i en leir som huser tusenvis av familier.

Det er ventet at stormen i verste fall kan forårsake jordskred og livstruende oversvømmelser.

(Artikkelen fortsetter uinder klippet.)

Evakuering i Haiti grunnet stormen Isaac

SE VIDEO: Evakuering i Haiti grunnet stormen 'Isaac'.

Kan forårsake ny krise

Statsminister Laurent Lamothe har lovet at hele regjeringen, også sikkerhetsstyrkene, er i beredskap i forbindelse med uværet.

Stormens konkrete rute er vanskelig å spå, men meteorologer sier at Haiti uansett vil merke den godt.

– Uten et stabilt sanitetssystem eller permanente boliger, kan kraftig regn og vinder forårsake store problemer som sykdom og vannforurensning, sier Jean-Claude Mukadi som representerer Haiti-gruppen ved USAs meteorologiske institutt.

(Artikkelen fortsetter uinder klippet.)

Isaac har veltet trær i Den dominikanske republikk

SE VIDEO: Isaac har veltet trær i Den dominikanske republikk.

– Vi er sårbare her i Port-au-Prince

USAs meteorologiske institutt spår at stormen også vil treffe deler av Cuba sent lørdag og deretter nærme seg Florida søndag, noe som kan vise seg å være dårlig nytt for Mitt Romney og Republikanerne som skal innlede sitt landsmøte i Tampa mandag.

President på Haiti, Michael Martelly, har nylig besøkt noen av teltleirene i landet. Han frykter at stormen vil treffe hovedstaden.

– Det er ventet at den treffer sørkysten, men vi er så sårbare her i Port-au-Prince at bare nedbøren kan være nok til å skape store problemer, sier Martelly til nyhetsbyrået AFP.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

Isaac

Haitiere som bor i improviserte teltleirer, evakueres til en skole utenfor Port-au-Prince før landet rammes av den tropiske stormen.

Foto: HANDOUT / Reuters

Åpnet over 400 tilfluktsrom

Isaac forventes også å sørge for kraftig nedbør i Puerto Rico. Der er det åpnet 428 tilfluktsrom i påvente av uværet. Rundt 4000 mennesker er uten strøm, og over 3000 uten drikkevann, melder AP.

På Guantánamo-basen har det amerikanske militæret utsatt høringene av fem fanger som er tiltalt for å ha deltatt i terrorangrepene 11. september.

Ifølge amerikanske medier jobbes det med å evakuere 200 mennesker fra basen. Båter er hentet opp av vannet, og sandsekker er lagt ut i tilfelle flom.

Orkansesongen i Atlanterhavet varer vanligvis fra begynnelsen av juni til slutten av november. Fredag er det 20 år siden orkanen «Andrew» traff Miami med full styrke.

Haiti

Stormen nærmer seg hovedstaden i Haiti Puerto-au-Prince. En gutt er ute og lufter dragen sin, samtidig som det blåser opp til vinder lørdag.

Foto: HANDOUT / Reuters
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt