NRK Meny
Normal

Holder pusten for «Isaac»

Den tropiske stormen «Isaac» får både Republikanere som planlegger landsmøte og fattige i Haiti til å holde pusten – og blir trolig oppgradert til orkan om kort tid.

Stormen «Isaac» utenfor Puerto Rico

KAN BLI ORKAN: Stormen «Isaac», her lokalisert utenfor Puerto Rico torsdag, er ventet å tilta i styrke.

Foto: - / Afp

Stormen befinner seg torsdag sørøst for Puerto Rico, der det er meldt om flom og tre meter høye bølger. Den holder stø kurs mot Haiti, hvor mange fremdeles er sterkt preget av skadene etter jordskjelvet i 2010.

Innbyggerne holdt torsdag pusten for hva som kan være i vente, og myndigheter og hjelpeorganisasjoner er i beredskap.

– Ekstremt bekymret

haiti
Foto: AP

Ifølge USAs meteorologiske institutt vil Isaac trolig øke i styrke til en kategori 1-orkan i løpet av morgendagen, når den fortsetter mot Haiti og Den dominikanske republikk. Tre meter høye bølger i Karibien er trolig bare en liten forsmak på hva som kan være i vente, ifølge nyhetsbyrået AP.

Frykten er at de mellom 200 og 300 milimeterne med regn som er ventet over Haiti og Den dominikanske republikk torsdag kveld vil gi oversvømmelser og skred. Mange bor fremdeles i midlertidige leirer etter jordskjelvet som kostet rundt 300.000 livet.

– Vi er ekstremt bekymret. Dessverre er det fremdeles alt for mange som bor i leirene, i telt og skur. Hvis noe skjer, med svært sterk vind, vil det selvsagt bli ødeleggelser, sier kommunikasjonssjef France Hurtubise i den internasjonale Røde Kors-delegasjonen i Haiti.

Deretter vil uværet trolig fortsette over Cuba og innover mot Florida, noe som kan vise seg å være dårlig nytt for Mitt Romney og Republikanerne.

Partiet innleder nemlig sitt landsmøte i Tampa mandag, og venter rundt 70.000 deltakere.

isaac

STILLE FØR STORMEN: Tampa Bay Times Forum i Tampa, Florida, sikres med gjerder i påvente av den tropiske stormen Isaac, som er ventet inn over delstaten om kort tid. Her skal etter planen Republikanernes landsmøte holdes.

Foto: AFP

Landsmøtet skal avsluttes med at Mitt Romney og Paul Ryan formelt utnevnes som henholdsvis presidentkandidat og visepresidentkandidat.

Kan skape trøbbel for flytrafikken

Ifølge meteorologen Jeffrey Masters har Tampa blitt evakuert to ganger de siste 25 årene på grunn av orkan.

Han anslår at sjansen for en slik evakuering under landsmøtet er på mellom én og tre prosent.

Stormens vei videre er vanskelig å spå, men MSNBCs meteorolog mener Tampa uansett vil merke «Isaac».

– Mandag og tirsdag er definitivt i faresonen. Jeg kan ikke se noen muligheter for at Tampa slipper helt unna, sier Bill Karins.

Ifølge CBS Miami kan problemene begynne allerede i helga, ettersom uværet kan skape forsinkelser og innstillinger i flytrafikken.

– Sikkerhet går alltid foran politikk. Min jobb, og vår jobb, er å passe på at alle er trygge. Vi følger med, og er forberedt dersom den kommer vår vei, sier Tampa-ordfører Bob Buckhorn.

Forberedelser på Guantanamo Bay

Guantanamo-basen sikres med sandsekker i påvente av stormen «Isaac».

Foto: STRINGER / Reuters

Evakueres fra Guantanamo

I Puerto Rico er det åpnet 428 tilfluktsrom i påvente av uværet. Rundt 4000 mennesker er uten strøm, og over 3000 uten drikkevann, melder AP.

Flere fly- og fergeavganger til og fra øya er innstilt, og innbyggerne blir bedt om å holde seg unna strender og flomrammede elver.

På Guantanamo-basen har det amerikanske militæret utsatt høringene av fem fanger som er tiltalt for å ha deltatt i terrorangrepene 11. september.

Ifølge amerikanske medier jobbes det med å evakuere 200 mennesker fra basen. Båter er hentet opp av vannet, og sandsekker er lagt ut i tilfelle flom.

Orkansesongen i Atlanterhavet varer vanligvis fra begynnelsen av juni til slutten av november. Fredag er det 20 år siden orkanen «Andrew» traff Miami med full styrke.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt