NRK Meny
Normal

Stormannsmøte i London

Verdens toppledere gikk i skytteltrafikk mellom ambassader og slott i London dagen før G20-møtet starter. Kina og USA gjenopptar dialogen om menneskerettighetene - det er ett av resultatene fra dagens møter.

Hu Jintao og Barack Obama

Hu Jintao og Barack Obama møttes i USAs London-ambassade.

Foto: Jason Reed / REUTERS

Et knippe av verdens toppledere har hatt en travel møtedag i London i dag. Deres dagsorden var tilsynelatende uberørt av rasende demonstranter og aggressive protester i et London britiske reportere kalte "The city of fury" - Den rasende byen.

- Må legge vekt på enigheten

USAs president Barack Obama og Kinas president Hu Jintao møttes til politiske samtaler dagen før G20-toppmøtet starter. De ble enige om å gjenoppta samtalene om FNs menneskerettigheter så fort som mulig.

Samarbeidsplaner

De lovet hverandre å samarbeide for å styrke den globale økonomiske veksten og finans-systemene.

Dette var det første møtet mellom de to. De ble enige om å etablere en egen amerikansk-kinesisk strategisk og økonomisk dialoggruppe for å fortsette samarbeidet. Gruppen skal ledes av de to landenes finansministere.

President Hu sa at Kina er opptatt av å styrke makroøkonomien og øke etterspørselen etter varer inne i Kina.

Brown og Sarkozy

Og president Obama har sagt ja til en invitasjon om å besøke Kina i andre halvår i år. Kina er foreløpig det eneste landet som har satt inn økonomiske tiltak av tilnærmet samme størrelse som i USA for å dempe den økonomiske krisen.

Obama avtalte også å besøke Russlands Medvedev i juli da de to presidentene møttes foran G20-møtet.

23 arrestert i demonstrasjoner

Hu Jintao besøkte også Storbritannias statsminister Gordon Brown i Downing Street no 10 i dag, et par timer etter at Obama hadde gjort det samme.

Video nsps_upload_2009_4_1_12_10_1_2218.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Hu skal også møte Frankrikes president Nicolas Sarkozy i løpet av G20-møtet.

Sarokozy og eneste høne i kurven, Tysklands øverste sjef Angela Merkel, har også hatt møte i London i dag. Og kl 18.30 ankom hele gjengen av verdens toppledere til Buckingham Palace til en mottakelse hos dronning Elisabeth.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt