NRK Meny
Normal

Stormaktene fikk klasebombe-nei

USA, Kina og Russland har ikke vunnet fram i forsøkene på å vanne ut forbudet mot klasevåpen.

Klasevåpen

Det internasjonale forbudet mot klaseammunisjon er signert av 111 land. Stormaktene USA, Russland og Kina har ikke sluttet seg til konvensjonen.

Foto: NRK

I FN-bygget i Genève i kveld ble stormaktene stemt ned av Norge og 49 andre land. Dermed lever det internasjonale forbudet mot klasevåpen, den såkalte Oslo-konvensjonen, videre.

Ifølge Reuters var Norge, Mexico og Østerrike de sterkeste motstanderne av det amerikanske forslaget.

– Står enda sterkere

Forhandlingene om dette har pågått i to uker i Genève. Grethe Østern, som er rådgiver i Norsk Folkehjelp, har fulgt sluttforhandlingene i kveld.

– Vi har akkurat vært vitne til at landene har sagt nei. Dere får ikke lov til å lage en ny internasjonal avtale som tillater klaseammunisjon. Dermed står det internasjonale forbudet enda sterkere, sier hun til NRK.

Også Israel, India og Hviterussland har kjempet sammen med stormaktene i forsøket på å få på plass et alternativ til dagens avtale.

– Hvor ofte ser du at disse landene kjemper for noe uten å få det? Det har skjedd takket være den sterke alliansen som har kommet etter Oslo-konvensjonen, sier Steve Goose i Human Rights Watch.

Slutter seg ikke til forbudet

I 2008 ble en klasevåpenkonvensjon signert i Oslo. Den inneholder et kategorisk forbud mot denne våpentypen, og per i dag har 111 land sluttet seg til konvensjonen.

Flere land, deriblant USA, Russland og Kina, har imidlertid ikke sluttet seg til forbudet og ønsket en ny regulering om produksjon og bruk av klaseammunisjon.

Amerikanske tjenestemenn mente det var behov for nye regler siden 85-90 prosent av lagrene med klaseammunisjon befinner seg i land som ikke har undertegnet Oslo-konvensjonen, skriver Reuters.

En amerikansk tjenestemann sa også at klaseammunisjon er militært nødvendig for å ramme mål som er spredd over store områder, mens andre typer våpen vil ramme sivile enda hardere.


Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt