Hopp til innhold

Storkrangel om bostøtten i London

80.000 mennesker i London risikerer å måtte flytte på grunn av regjeringens nedskjæringer i bostøtten. London-ordføreren kaller det «Kosovo-lignende sosial rensing», og går knallhardt ut mot egen regjering.

Boliger i London

Statsminister David Cameron og ordfører Boris Johnson er uenige om boligpolitikken i London.

Foto: Leon Neal / AFP

London: Gry Blekastad Almås
Foto: NRK

Den liberaldemokratiske-konservative regjeringen har vedtatt et historisk kuttbudsjett for å få den britiske økonomien på fote igjen.

Bostøtteordningene er én av postene som får hardest medfart, og det opprører London-ordføreren.

I hovedstaden ble det på 1930-tallet bygget billige leiligheter for lavtlønte og fattige, betalt av staten. I dag er disse leilighetene markedsregulert, og boligprisene i London så høye at bare priviligerte har råd til å bo her.

Med mindre man kvalifiserer til bostøtte.

Nå vil regjeringen innføre et tak på hvor mye man kan motta i bostøtte, uavhengig av hva boligen man bor i koster. Støtten skal også kuttes med 10 prosent for personer som har vært arbeidsløse i mer enn ett år.

Det betyr at i London, hvor boligprisene er ekstra høye, må trolig rundt 80.000 mennesker flytte.

Regjeringen sier det fortsatt vil være mulig å få opptil 21.000 pund, eller i overkant av 200.000 kr, i året i bostøtte. Maksimalt støttebeløp er foreslått til 400 pund i uken. Men at der går grensen for hva de anser som rettferdig.

Visestatsminister Nick Clegg fra Liberaldemokratene sier regjeringen har brukt hva en gjennomsnittlig arbeidstaker har råd til å betale for en fireromsleilighet som norm for grensen, og at mange lavlønte har langt mindre å bruke på bolig enn bostøttemottakere.

Uten at dette roer kritikerne.

Må ut av sentrum

Theresa Stock, som er blitt en symbol for hvordan bostøttekuttet rammer, bor sammen med sine fire barn og sin funksjonshemmede mor sentralt i London. Men i april må de trolig flytte.

Hvis regjeringens forslag til nedskjæringer blir virkelighet, mister hun har ikke familien lenger råd til å bo i sentrum.

Sønnen har diagnosen ADHD og får god hjelp på den lokale skolen. Også de andre barna går på gode skoler. Hvis de må flytte, må de begynne helt på nytt.

«Etnisk rensing»

Regjeringens nye boligpolitikk har fått Londons konservative ordfører Boris Johnson til å se rødt.

- Vi aksepterer ikke noen form for «Kosovo-lignende sosial rensing» av London, sa Johnson.

Han er partifelle med statsministeren, som han også studerte sammen med. De er ikke bare på fornavn, Boris kaller David Cameron «Dave».

Men har altså ingen problemer med å angripe boligpolitikken hans.

- Det siste vi vil se er en situasjon som i Paris, der de vanskeligere stilte presses ut i drabantbyene og sentrum kun blir for de rike.

- Det vil ikke skje i London. Jeg kommer til å kjempe med alle midler jeg har for at London fortsatt skal være et sted å bo for både fattig og rik, fortsatte Londons ordfører i kjent hardtslående stil.

Det har vært sosial uro i forstedene til Paris i flere år, og i 2005 mistet to personer livet i det store opprøret, startet av minoritetsungdom som føler seg diskriminert og tilsidesatt i det franske samfunnet.

Ordet rensing er gjentatt av andre politikere, men da med bruk av ordet «sosial» i stedet for «etnisk».

Også den nye opposisjonslederen Ed Miliband raser.

- Hvor mange, her statsminister, kommer til å måtte miste hjemmene sine på grunn av nedskjæringen, sa Miliband i Underhuset.

Rettferdig politikk

Statsminister David Cameron står på sitt. Han mener dette er rettferdig politikk i praksis.

Via sin talsmann slår han tilbake mot London-ordføreren:

«Han er verken enig i det han har sagt eller måten han har sagt det på.»

Statsministeren sier at ingen vil bli hjemløse, men innrømmer at noen må kanskje flytte på seg for å få en bolig man har råd til.

Visestatsminister Clegg mener ordbruken fra Johnson, er en fornærmelse for de som virkelig har opplevd etnisk rensing - og ber ordføreren komme men en beklagelse av ordbruken.

Boris Johnson selv har prøvd å dempe sjokkbølgen han sendte inn i koalisjonsregjeringen med uttalelsene sine, ved å si at de var tatt ut av sin sammenheng.

Uten at det ser ut til å hjelpe. Men det er flere som murrer.

For politikere i utkanten av London frykter invasjon av fattige og arbeidsløse, der det er billigere å bo.

SISTE NYTT

Siste nytt