Hopp til innhold

Storebror på tiltalebenken for medvirkning til drap på barn og soldater

I 2012 skremte skyting og flere drap innbyggerne i sørfranske Toulouse. Angrepene ble starten på en jihadistisk angrepsbølge i Frankrike. I dag står broren til Toulouse-terroristen tiltalt for medskyld.

Abdelkader Merah (til venstre) og Fettah Malki (til høyre)

Abdelkader Merah (til venstre) og Fettah Malki (til høyre) er begge tiltalt for å ha hjulpet Mohamed Merah til å gjennomføre angrepene i Toulouse.

Foto: Benoit Peyrucq / AFP

Mandag startet rettssaken mot 35 år gamle Abdelkader Merah som har sittet varetektsfengslet siden dagene etter drapene som rystet Toulouse. I løpet av ni dager våren 2012 ble tre soldater, tre jødiske barn på tre, fem og åtte år og en lærer skutt og drept.

Mohammed Merah

Mohamed Merah drepte sju mennesker i løpet av ni dager i 2012.

Foto: Ho / AFP

23 år gamle Mohamed Merah forskanset seg i et leilighetsbygg i den sørfranske byen, men ble drept idet han kastet seg ut fra leiligheten. Etterforskningen avdekket blant annet at han hadde trent sammen med ekstremistgrupper med forbindelser til Al Qaida i Pakistan.

Les mer: Broren startet ny terrorbølge: Går fredsmarsj mot radikalisering

Dette blir den første rettssaken etter flere voldsomme terrorangrep mot Frankrike de siste årene.

Nekter befatning

 Abdelkader Merah

Abdelkader Merah.

Foto: Ho / AFP

Gjerningsmannen kjørte rundt på motorsykkel og skjulte ansiktet bak visiret på hjelmen.

Storebroren nekter enhver befatning med saken og forsvareren hans, advokaten Eric Dupond-Moretti, mener hans klient står tiltalt fordi den egentlige gjerningsmannen er død.

– Det er ingen bevis som kan få ham dømt, sa Dupond-Moretti i februar. Siden har han ikke uttalt seg om denne saken.

Det er satt av en måned til rettssaken og dom er ventet i begynnelsen av november. 50 vitner skal høres og et dusin eksperter er innkalt, melder nyhetsbyrået Ap.

Bekjent tiltalt for å ha skaffet våpen

Latifa Ibn Ziaten

– Rettssaken bør kaste lys over det som skjedde og sannheten må fram, sier Latifa Ibn Ziaten på vei inn i retten. Hun er moren til den første soldaten som ble drept av Merah.

Foto: Philippe Wojazer / Reuters

En bekjent av de to Merah-brødrene står også tiltalt. Fettah Malki er tiltalt for å ha skaffet gjerningsmannen våpen og risikerer opptil 20 års fengsel hvis han blir dømt. Malki hevder at han ikke kjente til kameratens voldelige planer.

Da Mohammed Merah forskanset seg etter drapsraidene sine, snakket han med en mann som forhandlet på vegne av politiet. Han skal ha sagt at han var alene om ugjerningene og at hverken broren eller noe andre kjente til planene.

Han hevdet at han handlet på vegne av en Al Quaida-gruppe.

Skal ha fortalt broren om jihad

Men etterforskningen skal ha avdekket nok til at storebror Abdelkader nå står tiltalt. Fransk overvåkning har holdt øye med ham siden 2006 fordi han skal ha hatt kontakt med radikale celler. De to brødrene hadde lite kontakt i en periode, på grunn av en familiekrangel, men skal ha funnet tilbake til hverandre noen uker før angrepene, har Abdelkader forklart etterforskerne.

Dokumenter nyhetsbyrået Ap har sett, viser at storebroren forklarte at Mohammed hadde fortalt ham om jihad og at han ville ha «et oppdrag» i Frankrike eller utlandet.

Etterforskerne mener storebroren hjalp terroristen med å finne sine første ofre og at han hjalp ham med å stjele morosykkelen han brukte. De mener også at han kjøpte motorsykkeljakka lillebroren brukte under angrepene.

SISTE NYTT

Siste nytt